Back to top

L'oposició de Reus, en contra de la pujada d'impostos i a l'espera de l'expedient

Els partits consideren que el govern haurà de justificar molt bé a què vol destinar els ingressos de més que s'obtindrien

El govern de Reus ho tindrà complicat perquè l'oposició municipal els doni suport a la hipotètica pujada d'impostos que, segons ha pogut saber aquest mitjà, hi ha sobre la taula del consistori. L'expedient d'ordenances fiscals encara no està tancat i, per tant, no s'ha fet arribar als partits del plenari. És per això que el mantra que repeteixen els quatre grups de l'oposició és que volen esperar a haver-lo pogut estudiar.

Principalment per saber com justifica el govern la pujada, és a dir, a què s'han de destinar els ingressos de més que se n'obtindrien. Tot i això, consideren un mal plantejament la pujada d'impostos. Des de Junts reivindiquen la feina feta durant el darrer mandat i neguen que es pugui justificar un increment amb la situació de les arques municipals.

L'oposició considera que la situació no justifica una pujada

La portaveu del grup municipal, Teresa Pallarès, insisteix que "vam deixar un Ajuntament sanejat, la ciutadania ha de saber que el darrer mandat es va reduir el deute municipal". De fet, subratlla que "hi ha capacitat inversora, es van invertir 80 milions el darrer mandat". Vox, per la seva banda, qualifica d'"inassumible" una pujada d'impostos.

El portaveu municipal, Julio Pardo, apunta que la capital del Baix Camp té "menor capacitat d'estalvi i major cost per ciutadà pel que fa al pressupost" si es compara amb Girona, Lleida i Tarragona. Afegeix, encara, que "té l'aigua més cara si es compara amb Vila-seca, Tarragona o Cambrils". Carrega també contra el deute municipal que, entre Ajuntament i empreses, xifra en "130 milions d'euros, gairebé 1.500 euros per ciutadà, és massa alt per plantejar-se apujar impostos".

Pel que fa al PP, la portaveu municipal Sílvia Virgili alerta que un increment de les taxes "el que fa és espantar inversors i convertir Reus en una ciutat cara per viure-hi". Recorda que, durant la campanya electoral, els populars apostaven per rebaixar els impostos, "entre altres coses perquè disposàvem d'un estudi" que plantejava la viabilitat d'aquesta mesura.

Finalment, la CUP reclama que les ordenances municipals siguin "progressives segons la renda". La portaveu del grup municipal del partit, Mònica Pàmies, "és una qüestió de canviar de criteri, que seria més just, que qui més té, més paga". També insisteix a demanar tenir temps suficient, almenys deu dies, per analitzar l'expedient quan es traslladi a l'oposició.

Està previst que el govern porti a votació del plenari municipal l'expedient d'ordenances per al 2024 d'aquí a quinze dies. Hauria de ser en una sessió extraordinària el divendres 27 d'octubre en la qual la majoria absoluta del PSC, ERC i Ara Reus deixarà en un gest polític els previsibles vots en contra de l'oposició.

Paraules clau:

Notícies relacionades