Back to top

L'Ajuntament de Reus estudia una pujada d'impostos pel 2024

L'increment del cost de la vida, l'augment dels sous dels funcionaris i el fet que s'hagin congelat les ordenances els darrers anys obliga a actualitzar taxes i impostos. El govern no es pronuncia i assegura que encara s'està treballant

L'Ajuntament de Reus està enllestint l'expedient d'ordenances fiscals per al pròxim any, és a dir, els impostos i les taxes que els ciutadans pagaran al consistori en les seves múltiples varietats. Doncs bé, segons ha pogut saber Canal Reus, el nou govern estudia un increment de taxes i impostos per pal·liar la manca de diners. 

I és que a la plaça del Mercadal es necessiten més ingressos. És el que s'està repetint en passadissos i despatxos des de fa dies. El nou govern encapçalat per Sandra Guaita vol transformar la manera de dirigir la ciutat, però per fer tot el que es vol fer calen més diners. I per això, durant el primer plenari d'ordenances municipals s'està plantejant un increment de taxes i impostos. Encara falta tancar negociacions internes i exposar les xifres a l'oposició, però la necessitat de diners hi és. 

Escenari lluny de Tarragona

A Reus passa el mateix que a Tarragona. Si el govern de Rubén Viñuales parla obertament d'una manca de 14 milions d'euros, el de Reus, tot i que sense que aquest mitjà en pugui concretar les xifres, necessitaria una quantitat significativament menor. Per tot plegat s'augura un increment d'impostos allunyat del 20% que es plantejava a Tarragona.

De fet, fonts consultades per Canal Reus admeten que s'han topat amb dificultats econòmiques al llarg d'aquests primers mesos de mandat, per exemple per nodrir d'activitats lúdiques la Festa Major de Misericòrdia. Els plans de xoc que ha executat el govern en matèria de neteja i poda d'arbres també evidencien que el manteniment d'aspectes bàsics de la ciutat no s'ha afrontat com pertocava els darrers temps per culpa de la manca de diners i és evident la deixadesa en algunes zones.

El ple d'ordenances està previst per finals del mes d'octubre, presumiblement el dia 27 i serà allà on es votaran els canvis que s'hagin de fer en matèria fiscal. Sigui com sigui, fonts consultades asseguren directament que per poder fer el que es vol fer cal apujar impostos.

Pujades a principis de mandat

No és la primera vegada que el govern de Reus incrementa impostos en el primer any de mandat. El 2012, quan Carles Pellicer va arribar a l'alcaldia, la taxa d'escombraries va apujar-se un 27% després de la signatura del nou contracte del servei de la brossa i neteja de la ciutat. El 2020, primer exercici del darrer mandat de Pellicer, el govern va tornar a apujar-los, en aquest cas pràcticament un 10%, després d'un mandat en minoria que va obligar a sotmetre els pressupostos a qüestions de confiança i a remar sense poder actualitzar els impostos.

Gràfic històric impostos Reus

A partir d'aleshores el govern va mantenir una postura conservadora, incrementant bonificacions fiscals l'any de la pandèmia i l'IPC el 2022. El 2023, any d'eleccions es va tornar a congelar tot plegat. I és que com es pot comprovar, els governs incrementen impostos el primer any de mandat i eviten fer-ho a mesura que s'acosten les eleccions, encara que hi hagi una necessitat. Actualitzacions que després cal fer un cop passats els comicis.

Paraules clau:

Notícies relacionades