Back to top

14F: Les eleccions més incertes

La participació serà clau per entendre els resultats d'aquests comicis al Parlament de Catalunya. A Reus més de 70.000 persones estan cridades a les urnes.

Aquest diumenge se celebren eleccions al Parlament de Catalunya, tal vegada les més incertes i atípiques de les darreres dècades. La pandèmia ha marcat uns comicis fins al punt que s'han hagut d'habilitar espais especials per a votar i en els quals, milers de persones han demanat a les Juntes Electorals de cada zona d'eximir-se d'anar a les meses per por al contagi. 

La clau: La participació

Davant d'aquesta nova realitat, la participació pot marcar els resultats de les eleccions. Totes les formacions s'han encarregat de demanar, al llarg de les darreres setmanes de campanya, que la gent vagi a votar. Ara bé, tant la pandèmia com també el cansament polític de la ciutadania deixen entreveure una jornada amb una participació molt més baixa que la del 2017, quan es va fregar el 80%. 

Gràfic Històric de Participació eleccions

De fet, les eleccions catalanes dels darrers anys han tingut sempre una tendència idèntica. A Catalunya la dada de participació és superior a la de Tarragona. El mateix passa amb la resta d'eleccions, tret de les municipals, on la mitjana catalana està per sota. 

La por a la pandèmia s'ha traduït en una allau d'excuses presentades a les Juntes Electorals per no anar a les meses. Fins a 24.000 persones a tota Catalunya, més de 1.000 en el cas de Reus. La incertesa sobre com influir tot plegat en la constitució de les meses no es resoldrà definitivament fins aquest diumenge al matí. 

Nous espais de votació

La pandèmia ha obligat a replantejar els espais de votació, habitualment aules tancades i petites de les escoles de la ciutat, i aprofitar els grans equipaments públics per evitar aglomeracions i garantir la seguretat dels votants i també dels integrants de les meses electorals. 

espais electoras

Per tot plegat, el consistori habilitarà 10 nous espais de votació, entre els quals destaquen la Biblioteca Xavier Amorós, l'edifici del Tecnoparc, Cal Massó o La Palma, per posar només uns exemples. Són espais que mai han estat seus electorals i per tant, molts ciutadans veuran com canvia el seu lloc habitual de votació. 

A Tarragona s'escullen 18 dels 135 diputats

Els ciutadans cridats a les urnes, més de 70.000 en cas de Reus, escullen els seus representants a Tarragona. En total hi ha 18 cadires en joc de les 135 que conformen el Parlament de Catalunya.

Resultats eleccions 21D 2017 TGN

Ciutadans va guanyar les eleccions a Catalunya i també ho va fer a Tarragona, empatats amb Esquerra Republicana de Catalunya. Per darrere van quedar Junts, amb quatre diputats, i el PSC amb dos. En Comú Podem va treure un diputat a Tarragona i el PP, in extremis, també va salvar la representació a les comarques tarragonines gràcies al recompte del vot per correu. 

En aquestes eleccions, les opcions que la CUP pugui recuperar el diputat que va perdre el 2017, que el PDeCAT pugui entrar a formar part de l'hemicicle amb representació a Tarragona i fins i tot que l'extrema dreta, representada per VOX, pugui obtenir un diputat a les comarques meridionals, poden fer variar el mapa electoral. La incertesa és màxima. 

Paraules clau:

Notícies relacionades