Back to top

Alfons Garcia: 'Sense ATC no es podrà complir el calendari de tancament de les centrals nuclears'

L'alcalde de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant, que també és vicepresident de l'AMAC, l'associació de municipis en àrees nuclears, tem que els magatzems individuals de residus que vol construir el govern espanyol a les centrals es converteixin en permanents.

L'energia nuclear arrossega, per la seva pròpia naturalesa, un problema de gestió dels residus que es generen. Són residus radioactius durant milers d'anys que requereixen d'un emmagatzematge que garanteixi la seguretat del medi ambient i també de les persones. En aquest escenari, el govern espanyol va decidir el 2006 construir un magatzem temporal centralitzat (ATC) que recollís tots els residus de les centrals de l'Estat. Però el 2021, aquesta construcció encara no és una realitat. 

Magatzems individuals

Aquest estiu, el Consell de Ministres, va aprovar destinar una partida de 220 milions d'euros a construir magatzems individuals que s'instal·larien a les centrals espanyoles i que s'encarregarien de gestionar els residus de cada una de les plantes atòmiques. Alfons Garcia, alcalde de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant, on hi ha operativa la central nuclear de Vandellós II, tem que aquests magatzems acabin sent una substitució de l'ATC projectat ara fa 15 anys. 

Garcia diu que "nosaltres estem a favor que es compleixi el sisè pla general de residus nuclears i tot i que ara es troba en debat parlamentari la redacció del setè pla, el govern ha tirat pel dret sense un fonament jurídic que sustenti la decisió". Insisteix l'alcalde de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant que "a partir de l'any 27 a les piscines de les centrals no hi cabrà el residu emprat i si només hi ha el magatzem individual de les centrals no es podrà executar el calendari pactat per al tancament de les plantes". 

El 2006 el govern espanyol va iniciar els tràmits per a la construcció de l'ATC i el 2012 es va adjudicar la construcció a Villar de Cañas, a la província de Cuenca, després d'una mena de concurs  en el qual també hi va participar Ascó. 

Paraules clau:

Notícies relacionades