Back to top

Cinquanta anys de l'assassinat de Cipriano Martos

El diumenge 17 de setembre s'ha complert mig segle de la mort de Cipriano Martos i Jiménez, després de patir tortures a la caserna de la Guàrdia Civil i de ser obligat a ingerir un àcid corrosiu que li va provocar la mort.

Reivindicar la figura de Cipriano Martos i Jiménez a la via pública, sigui amb el nom d'un carrer o amb una placa en una de les cantonades del carrer de la Galera, on va viure. Aquesta ha estat la reivindicació de l'etnòleg Salvador Palomar en l'acte en memòria de Martos organitzat per l'Ajuntament de Reus a l'Arxiu Municipal. El mateix Palomar ha recordat que el militant va ser torturat i assassinat per callar i no delatar a ningú, i que, posteriorment, va ser enterrat d'amagat fins a la seva exhumació.

Uns actes en record de Martos que van començar diumenge, quan Òmnium Cultural i el Casal Despertaferro van fer una ruta teatralitzada des de la caserna de la Guàrdia Civil on va ser torturat, passant per l'Hospital Vell on va morir i fins a la casa on es va allotjar. Posteriorment, es va representar l'obra de teatre Molotov i es va organitzar una taula rodona.

Paraules clau:

Notícies relacionades