Back to top

Consells per fer front a les onades de fred

Davant l'avís per fred extrem, us donem un seguit de consells d'autoprotecció compartits per la Generalitat.

Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats. Si us heu de desplaçar, consulteu l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir.

Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.

A casa

 1. Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.
 2. Cal que disposeu d’una reserva mínima de medicaments per a la gent gran i els malalts crònics i de tipus respiratori.
 3. Si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. 
 4. No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.
 5. Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.
 6. Vigileu amb els aparells de calefacció.

Evitar una mala combustió

 • Si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d’evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventileu cada dia durant uns minuts.
 • Reviseu l'estat dels elements de calefacció, de les calderes, de les estufes, etc. Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el feu servir.
 • Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
 • No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos.
 • Mai eixugueu la roba o altres objectes a sobre, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte. 

A l'exterior

 1. Eviteu els canvis sobtats de temperatura.
 2. Eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.
 3. Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps. Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda.
 4. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.
 5. No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
 6. Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.

Si heu d'agafar el vehicle

 1. Feu-ho només si és imprescindible, eviteu desplaçar-vos de nit.
 2. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit.
 3. Porteu el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegureu-vos que les sabeu col·locar.
 4. Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.
 5. Porteu també roba d'abrigar, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.
 6. Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern.
 7. A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.
 8. Conduint aneu amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe. Les plaques de gel acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.
onada fred

Paraules clau:

Notícies relacionades