Back to top

Durant l'estiu es detecten més casos de trastorns alimentaris

La roba d'estiu mostra més el cos de les persones i facilita la detecció d'alguns trastorns de conducta alimentària quan aquests suposen un canvi físic notable

Durant la temporada estiuenca l'entorn de les persones que pateixen un trastorn de la conducta alimentària (TCA) poden reconèixer més aquestes situacions, perquè el cos de les persones està més exposat o es veu com la persona afectada rebutja o se sent incòmoda compartint un àpat amb més gent. Segons dades prèvies al confinament, 3 de cada 4 casos d'anorèxia nerviosa el patien dones d'entre 14 i 24 anys.

Segons explica la psicòloga del centre MQ i membre de la junta rectora de la delegació de Tarragona del Col·legi de Psicologia, Gentzane Carbajo, els cànons de bellesa impulsats pels mitjans de comunicació, especialment les xarxes socials fan que sovint se senti una pressió per encaixar amb un aspecte físic concret. 

Altres TCA a banda de l'anorèxia, la bulímia i l'obesitat

A més, remarca que l'anorèxia, la bulímia i l'obesitat no són els únics trastorns alimentaris existents. La vigorèxia, per exemple, és un TCA diagnosticat en persones que dediquen moltes hores a l'exercici físic i que segueixen dietes restrictives. També l'ortorèxia, que és el cas d'una persona que passa moltes hores del seu dia en pensar, preparar i controlar que allò que menja sigui saludable.

home peses gimnàs

Carbajo no recomana un estil de nutrició concret sinó que destaca la importància de buscar plaer en l'acte de menjar, en lloc de fer-ho de forma mecànica. També remarca que dins el sector alimentari hi ha molt intrusisme i que no s'hauria d'intentar replicar receptes que es veuen per internet pel simple fet que s'anuncien com a saludables.

A més, explica que porten a fer mescles d'ingredients que no són agradables d'ingerir, però que s'acaben escollint per ser recomanades com a opcions d'aliments saludables. És per això que recomana evitar fonts d'informació no fiable i acudir a un professional si vols realitzar algun tipus de canvi a la teva alimentació.

Paraules clau:

Notícies relacionades