Back to top

Ecologistes prenen accions legals per la contaminació de pèl·lets a la Costa Daurada

Entitats ecologistes s'han unit per iniciar un procediment legal contra empreses de la indústria tarragonina. Amb aquesta nova causa volen exigir responsabilitat ambiental a les empreses implicades

Good Karma Projects i Surfrider Foundation s'han unit per a sol·licitar l'inici d'un procediment d'exigència de responsabilitat ambiental, segons denuncien, per la contaminació persistent de pèl·lets de plàstic a la costa de Tarragona per part d'empreses de la cadena de valor del plàstic. 

Des del 2021, arran d'un projecte conjunt que buscava detectar zones amb alta densitat de microplàstics, les entitats han estat recopilant informació sobre aquesta problemàtica. Al llarg d'aquests darrers anys, han pogut detectar, fins i tot, rastre de pèl·lets a les Illes Balears. Ara bé, l'acumulació més preocupant és a la platja de la Pineda: més de 21.000 microplàstics per metre quadrat.

Els ecologistes ara fan la petició d'obertura d'expedient al Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat. A partir d'aquí, tenen 10 dies per decidir tirar-ho endavant. L'objectiu per part seva és clar: que les empreses siguin responsables amb el medi ambient. Segons l'advocat encarregat del cas, Ivan Hortigüela, no volen tancar cap empresa ni que es perdi activitat, simplement que "els autors de la contaminació per pèl·lets se n'encarreguin de la reparació del dany al nostre entorn perquè el puguem tornar a gaudir tots". 

Les agrupacions asseguren tenir identificades quines són les empreses involucrades en els vessaments de plàstics. Remarquen, sobretot, que les polítiques voluntàries d'autoregulació que la mateixa indústria aplica no són suficients, i que cal que l'administració s'imposi per a tenir un futur millor a les costes no només de Tarragona, també d'arreu del món.

Paraules clau:

Notícies relacionades