Back to top

Els casos d'hepatitis C es redueixen en un 90% en set anys al territori

Els casos d'hepatitis C s'han reduït en un 90% en set anys al Camp de Tarragona. Es tracta de la rebaixa més important d'aquesta malaltia, per davant del 50% menys d'hepatitis A o el 77% d'hepatitis B. Segons els experts, aquesta xifra es deu a la tasca de prevenció i conscienciació entre la societat
hepatitis

En set anys, els casos d'hepatitis C han baixat considerablement al territori. Concretament, en un 90%. Són xifres de la secretaria de Salut Pública de la Generalitat, que evidencia una rebaixa en tots els tipus d'hepatitis, però especialment en la de tipus C. Aquesta malaltia infecciosa es contagia a través d'un virus, que pot estar latent durant anys i desenvolupar-se posteriorment.

El contagi pot produir-se en diferents contextos, tal com explica la infermera del servei d'addiccions i salut mental Hospital Sant Joan Pilar Vidal. Compartir material higiènic com raspalls de dents, tallaungles o tisores, o bé material destinat a subministrar-se drogues poden ser algunes de les vies amb les quals es pot contagiar aquesta malaltia.

La baixada dels casos d'hepatits C al territori s'ha registrat en un 90%
La baixada dels casos d'hepatits C al territori s'ha registrat en un 90%

El fetge és el principal òrgan que ataca aquesta malaltia, que afecta tot tipus de persones, però majoritàriament es relaciona entre persones usuàries de drogues. De fet, el 60% dels consumidors de substàncies pateixen hepatitis C. Per reduir aquest percentatge, tant des de les associacions de suport com hospitals i atenció primària, s'aposta per la conscienciació i programes específics. Antoni Llort, coordinador de l'Àrea de Salut Col·lectiva del Servei d'Addiccions Hospital Sant Joan i representant d'ARSU, apunta que l'entitat realitza un acompanyament social i tècnic entre els usuaris per tal de facilitar el dia a dia dels usuaris. Pel que fa a les reivindicacions, es mantenen. Des de Reus, fa anys que l'entitat ARSU demana una sala de consum supervisat, ja que consideren que ajudarien a reduir les xifres de contagi d'hepatitis, però també d'altres malalties.

Gràfic 2
Desglossament dels casos d'hepatitis C al territori

A tot Catalunya, durant el període comprès entre 2011 i 2014, s'han detectat 76 casos d'hepatitis C. El perfil més repetit entre els usuaris és d'un home d'entre trenta i quaranta-nou anys. Ara bé, el contagi d'aquesta malaltia no té cap patró d'estacionalitat.

 

Paraules clau:

Notícies relacionades