Back to top

Un impuls pel reciclatge d'envasos de vidre

300 negocis hotelers del Baix Camp participen en la campanya de reciclatge "Banderas verdes". El sector hostaler és el que genera el 50% dels residus d'aquest tipus, del qual el 30% s'utilitza durant l'estiu

Al Baix Camp durant el 2020 es van recollir més de quatre milions de quilos d'envasos de vidre. Segons Ecovidrio, l'empresa que s'encarrega de gestionar el reciclatge de vidre de tota Espanya i que és finançada per les empreses envasadores, l'hoteleria genera la meitat d'aquests envasos. Amb aquesta premissa van engegar la campanya "Banderas verdes" fa cinc anys, a través de la qual facilita contenidors amb una capacitat de 120 litres als restaurants, bars i guinguetes de primera i segona línia de platja dels municipis adherits. Els negocis solen tardar un o dos dies en omplir-los d'envasos de vidre, tot i que no solen esperar que s'omplin del tot perquè tenen un punt de recollida a prop.

Ecovidrio treballa amb els residus d'un sol ús, què és aquell que no es retorna perquè no hi ha un canal de distribució que el recuperi. Aquesta organització és la que gestiona el reciclatge de vidre durant tot l'any i amb col·laboració amb els ajuntaments de tot l'estat. A l'estiu, però fan accions com "Banderas verdes" per fomentar la reutilització d'aquests materials. Segons la seva gerent a Catalunya, Sílvia Mayo, fondre la sorra per obtenir el vidre requereix una quantitat d'energia superior que fondre el vidre prèviament utilitzat, així que reciclar-lo constitueix un estalvi energètic en aquest sentit. De totes maneres, els propietaris dels negocis coincideixen que el retorn i reutilització dels envasos per part de les marques és l'opció més sostenible.

xiringuito riuport hospitalet de l'infant

Aquest any s'han adherit 23 municipis catalans, quatre d'ells de la província de Tarragona: Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Mont-roig del Camp, Calafell i Tarragona, amb més de 300 establiments hostalers. L'any passat Mont-roig i Hospitalet van generar una mitjana de 25,9 quilos de vidre per habitant, que es traduiria en unes 89 ampolles. En acabar l'agost, la campanya "Banderas verdes" entregarà dues distincions a les dues localitats on s'hagin apuntat més negocis, que hagin recollit un major volum d'envasos i on la difusió de la campanya hagi estat major.

Ecovidrio és finançada principalment per la taxa punt verd, què és una quota que paguen les empreses envasadores per cada envàs de vidre d'un sol ús que posen al mercat. El finançament prové de més de 8.000 empreses.

Paraules clau:

Notícies relacionades