Back to top

La Generalitat tanca a correcuita la residència d'avis del passeig Mata

Diversos càrrecs polítics de la Generalitat s'han desplaçat a Reus per donar la notícia als treballadors i les famílies. Una notícia que han anunciat sense cap mena de solució al respecte.

Allò que dimarts era una preocupació, aquest divendres s'ha convertit en realitat. La Generalitat de Catalunya tancarà la residència d'avis del passeig Mata de Reus, coneguda com la residència de l'ICASS. El secretari general del Departament de Drets Socials, la directora general de Provisió de Serveis i la directora dels serveis territorials del Departament a Tarragona han estat els encarregats de comunicar aquesta decisió en quatre reunions diferents: primer amb l'Ajuntament, després amb els sindicats, posteriorment amb el personal, i finalment, amb les famílies. Tal com els vam explicar dimarts, la insalubritat de l'edifici obligaria al cessament de l'activitat, tot i que no està clar si de manera provisional o definitiva. 

Segons han explicat a Canal Reus fonts presents a la reunió, els representants polítics han baixat a Reus per explicar que la residència ha de tancar i ja està: ni han plantejat una possible solució, ni tampoc la data de la clausura. Encara més, asseguren que fins d'aquí a quinze dies no poden presentar un informe que confirma el mal estat de l'edifici (diuen que s'excusen amb la legionel·la detectada al juny i una paret que va caure); i que fins a finals d'any no els podran plantejar una possible solució al conflicte. De fet, la sensació dels assistents a la reunió és que aquesta notícia no s'hagués fet oficial si no hagués sortit publicat als mitjans de comunicació

Manifestació davant del centre

Més d’un centenar de persones s’han concentrat aquest divendres a les portes de la residència per reivindicar que aquest és l'únic centre 100% públic de la ciutat de Reus. Tal com se'ls ha informat en les reunions, a partir d'ara s'obren les negociacions amb el comitè d'empresa per saber què passarà amb el quasi centenars de treballadors del centre. Bona part dels quals hi són des del juliol després de guanyar una plaça passats tres anys d'oposicions.

I ara, què?

La residència d’Horts de Miró, de titularitat municipal, també funciona amb un conveni de col·laboració amb la Generalitat i de fet, aquesta passada setmana es va incrementar el nombre de places públiques fins a la seixantena. Però el nombre de places no representa ni la meitat de la de l'ICASS. Tot i que no s'han plantejat opcions reals, durant les reunions s'han generat suposicions sobre la possibilitat que en tres o quatre anys hi hagi una residència 100% pública a Reus. En cap cas, s'ha definit si serà la del passeig Mata o una altra.

Actualment, el centre té una vuitantena d'usuaris, per bé que la capacitat de l'equipament arriba a les 120 places, però la planta superior està tancada. Amb el tancament, la Generalitat vol que la residència estigui buida a principis del 2024 i la voluntat és reubicar els usuaris en places públiques de la ciutat. 

Paraules clau:

Notícies relacionades