Back to top

La larva d’una espècie de mosca, apta per al consum humà

Un equip investigador de la URV ha demostrat que les seves propietats són perfectament viables per ser usades en preparacions per a l'alimentació humana i també animal.

En les darreres dècades, s’han estudiat fonts de proteïnes alternatives sostenibles i amb un alt valor nutricional per suplir l'augment en la demanda d’aliments. L’ús de proteïnes procedents d’insectes ha captat l’atenció de la comunitat científica, que les ha estudiat com a possible resposta a la gran demanda de proteïnes esperada.

No obstant això, l’ús d’insectes comestibles en productes alimentaris és encara molt residual i actualment s’incorporen tan sols en un petit nombre d’aliments per al consum humà i animal. Aquestes proteïnes són considerades per l’EFSA com una font d’alt valor nutricional que, a més, dona suport a la transició cap a un sistema alimentari més sostenible.

Viabilitat en l’ús de proteïnes de la larva de mosca soldat negra

L’equip format per Junjing Wang, Morane Jousse, Jitesh Jayakumar, Alejandro Fernández-Arteaga, Sílvia de Lamo-Castellví, Montserrat Ferrando i Carme Güell, del Departament d’Enginyeria Química i membres del grup de recerca FoodIE de la URV, han elaborat un estudi a partir de l’anàlisi de proteïnes extretes de larves d’una espècie de mosca, la mosca soldat negra.

Els resultats assenyalen la viabilitat d’aquesta proteïna en aplicacions de la indústria alimentaria, especialment com a agent emulsionant i estabilitzador i en els processos encapsulació. En el seu estudi han caracteritzat i avaluat una fracció enriquida en proteïnes extreta de larves i n’han analitzat la qualitat i funcionalitat. 

investigacio urv

Un dels resultats d’especial interès és que han pogut determinar les propietats tecno-funcionals de la proteïna de la mosca negra per a l’encapsulació d’ingredients alimentaris, en substitució de les proteïnes làctiques que habitualment s’utilitzen a la indústria. 

A partir de les propietats tecno-funcionals analitzades, l’equip investigador ha conclòs que el concentrat de proteïna de la larva de mosca negra es pot incorporar a les formulacions d’aliments i que, a més, pot ser útil en la formulació de productes com, per exemple, la nata batuda o els refrescos. 

Paraules clau:

Notícies relacionades