Back to top

L'Ajuntament de Reus activa el protocol d'actuació per fer front a l'onada de calor

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat en fase d'alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya, ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya

L'Ajuntament de Reus ha activat les mesures per fer front a l'onada de calor, una vegada la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat en fase d'alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya, ateses les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. Per això, es recomana que tothom que conegui persones en risc de patir els efectes de l'onada de calor informi la Regidoria de Benestar Social, a través del telèfon 977 010 034 i del correu electrònic ssocials@reus.cat perquè se'n pugui fer un seguiment específic.

Les mesures que s'han pres són les següents:

  • Control periòdic de les treballadores familiars a les persones usuàries del servei d'ajuda a domicili. Lliurament de díptics i control de situacions que poden posar-les en risc.
  • Trucades periòdiques a les persones usuàries de l'empresa que presta el servei de teleassistència de l'Ajuntament, dins del seguiment habitual.
  • Trucades periòdiques, així com visites per control i aportació d'estris necessaris, des de Creu Roja, a demanda de Serveis Socials, en el marc de la seva col·laboració amb l'Ajuntament.
  • Intervenció i seguiment de les persones que s'ha pogut detectar des de la xarxa de Serveis Socials que poden patir els efectes de la calor per problemes personals o d'habitatge.

També es recorda al personal d'Atenció Social Bàsica i a les empreses que presten serveis a les persones grans la necessitat d'informar tothom dels consells de prevenció. A més, es treballa de manera coordinada amb les Àrees Bàsiques de Salut per unificar esforços i arribar al màxim nombre de persones. L'Ajuntament calcula que amb aquestes mesures es presta una atenció directa a unes 2.500 persones.

Els consells i les recomanacions per evitar problemes causats per la calor s'adrecen de manera especial a la gent gran, als nadons, a les persones amb discapacitat i a les que pateixen hipertensió arterial, Parkinson, Alzheimer, obesitat, malalties de fetge, cardiorespiratòries o cròniques. Per fer arribar aquests consells al conjunt de la població, s'ha editat un díptic informatiu.

Així, a casa, es recomana controlar la temperatura, utilitzar ventiladors, obrir finestres al vespre i prendre dutxes fresques. Al carrer, evitar el sol directe i ajudar-se d'elements com un barret o una ampolla d'aigua per refrescar-se. La campanya també incideix en la necessitat de caminar per l'ombra, beure sovint aigua i sucs de fruita, evitar les hores de calor, limitar l'activitat física, les begudes alcohòliques i els menjars molt calents. Es recomana també, quan no es té aire condicionat a casa, passar alguna hora en algun centre comercial o equipament públic.

Com actuar davant dels símptomes del cop de calor

Els símptomes del cop de calor són:

  • Temperatura molt alta
  • Mal de cap
  • Nàusees
  • Set intensa
  • Convulsions
  • Somnolència o pèrdua del coneixement

Davant d'aquests símptomes, es recomana traslladar a la persona afectada a un lloc més fresc i donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar de manera urgent als serveis d'emergències.

Paraules clau:

Notícies relacionades