Back to top

Les valoracions dels candidats del Baix Camp després de les Generals

El PSC valora molt positivament els resultats obtinguts a la demarcació, on ha guanyat 15 anys després. Els socialistes, però, reconeixen que compten amb un gruix important de vot circumstancial, que els ha donat la confiança per evitar la major part de la dreta i l'extrema dreta. Junts és conscient del seu paper clau a Madrid mentre que la CUP assumeix els mals resultats.

Victòria del PSC a la demarcació de Tarragona: els socialistes, que mantenen els dos diputats al Congrés per Tarragona, augmenten gairebé 14 punts i sumen més de 120.000 vots, 47.000 més que el passat 2019. Una victòria que valoren molt positivament malgrat la derrota a la resta de l'Estat espanyol.

El seu número 2 i nou diputat al Congrés, Andreu Martín, ha assegurat als micròfons de Canal Reus, que celebren la consolidació del vot socialista arreu de Catalunya, però que són conscients que compten també amb un percentatge de "vot prestat" per part d'una part de l'electorat que ha escollit la seva opció, explica, per evitar que la dreta i l'extrema dreta sumessin majoria absoluta i poguessin formar govern a Madrid.

Una lectura que Martín també extrapola als resultats socialistes a Reus que creu que també van lligats al "bon inici" del nou govern municipal liderat per Sandra Guaita. Precisament la presència de Guaita al Congrés dels Diputats ha facilitat l'entesa entre l'Ajuntament i el govern central en projectes importants com la futura estació de Bellissens, la platja de vies d'ADIF al nord de la ciutat o l'estació Intermodal. Un paper que ara jugarà Martín i que, segons assegura, mantindrà la mateixa línia: la de defensar els interessos de la ciutat i la resta del territori davant el Govern de l'Estat.

Junts se centra a defensar el territori

D'altra banda, Junts sap que les possibilitats de Pedro Sànchez de reeditar la presidència passen pel seu vot a favor o, com a mínim, per l'abstenció dels seus set diputats. Els juntaires, que celebren recuperar la representació -aquests darrers quatre anys el diputat era pel PDECAT- asseguren que malgrat haver patit per obtenir representació (només 1.200 vots van separar als socialistes d'obtenir el tercer diputat) la bona campanya que han fet arreu del territori els ha permès treure un representant.

Josep Maria Cruset, qui serà el diputat de Junts a Madrid per Tarragona, afirma que la feina ara se centra en dos vessants: la de la defensa del territori i els seus interessos, principalment en l'àmbit econòmic i de les infraestructures. D'altra banda, la qüestió nacionalista i de país, que podria suposar el principal inconvenient per la investidura de Sánchez. A banda, Cruset també fa una lectura crítica de la baixada de vots que han tingut les formacions independentistes arreu de Tarragona. Una reducció que apunta a la necessitat, diu, de replantejar l'estratègia de l'independentisme.

La CUP assumeix els mals resultats

En aquesta línia, el reusenc Edgar Fernández, cap de llista de la CUP, ha assumit els mals resultats de la formació anticapitalista, que s'ha quedat sense representació al Congrés. Fernández reconeix que l'escenari obtingut és "molt pitjor" del qualsevol dels que s'havien plantejat i que la gent no ha comprat "l'opció antifeixista, combativa i independentista" que oferien més enllà del bipartidisme entre PSOE i PP. La CUP ha perdut dos terços dels suports en només quatre anys: passa dels 22.000 vots assolits als darrers comicis fins als poc més de 8.600 d'aquest 23 de juliol a Tarragona.

El cupaire afirma que ara, la formació, continuarà amb el procés intern -pràcticament una refundació- que ja va iniciar la CUP després dels resultats de les municipals. Un replantejament que els ha d'ajudar, diu, a trobar la seva utilitat dins un tauler de joc que "ha canviat completament" durant els darrers anys. D'altra banda, Fernández assegura que aquests resultats no són extrapolables a unes municipals, però que preocupa el nombre de vots tan elevat que han aconseguit les formacions de dreta i extrema dreta a Reus.

Paraules clau:

Notícies relacionades