Back to top

El PSC guanya a Tarragona, però el PP s'endú la victòria a l'Estat

Els socialistes repeteixen els dos diputats que van assolir a la demarcació el 2019, però guanyen en vots a Esquerra Republicana, que queda com a segona força amb 10 punts menys i perd un diputat. Molt a prop se situa el Partit Popular que recupera la representació, mentre que els dos diputats restants són per Sumar i Junts amb un diputat cadascun.

Clara victòria del PSC a la demarcació de Tarragona que torna a guanyar unes Eleccions Generals quinze anys després. Els socialistes, que mantenen els dos diputats al Congrés per Tarragona, augmenten gairebé 14 punts i sumen més de 120.000 vots, 47.000 més que el passat 2019. Una victòria històrica que ha tenyit de vermell gran part dels municipis, especialment del Tarragonès, el Baix Penedès i les Terres de l'Ebre, on els socialistes han estat la primera força a gairebé totes les poblacions. Així doncs, Valle Mellado i el reusenc Andreu Martín obtenen un escó al Congrés dels Diputats.

Per contra, Esquerra Republicana de Catalunya es manté com a segona força, però perd un dels dos diputats que tenia actualment. Els republicans, de fet, cauen en nombre de vots: han perdut més de 40.000 suports respecte del 2019, amb deu punts menys, i se situen amb menys de la meitat dels vots que han rebut els socialistes: 55.000 suports. Jordi Salvador serà de nou el representant tarragoní dels republicans.

resultats electorals 23J demarcació tarragona

Qui recupera la representació per Tarragona i irromp amb força de nou al panorama polític de casa nostra és el Partit Popular amb més de 50.000 vots, 20.000 més dels que va aconseguir el passat 2019. Els populars sumen 6 punts més i se situen gairebé en el 14% dels vots. L'escó del PP serà per l'excandidat de Ciutadans a Salou, Pere Lluís Huguet.

El PSC, primera força a Reus a les Eleccions Generals

Sumar i Junts, següents formacions per ordre de resultats, mantenen també el diputat que van aconseguir ara fa gairebé quatre anys. Sumar, que estarà representat per l'altafullenc Fèlix Alonso, ha assolit uns 5.000 vots menys dels que va obtenir la candidatura d'En Comú Podem, mentre que Junts també perd 10.000 vots i se situa com a cinquena força, amb un diputat electe, el riudomenc Josep Maria Cruset.

resultats tarragona

L'extrema dreta i la CUP es queden fora

VOX ha seguit millorant resultats a la demarcació, però continuarà sense tenir representació a Tarragona. La formació d'extrema dreta ha passat dels 31.000 vots el 2019 als gairebé 38.000 d'aquest 2023. Són només 3.000 vots menys que Junts però insuficient per assolir el primer diputat.

La CUP per la seva banda sí que recula significativament a tota Tarragona i perd dos terços dels suports en només quatre anys: passa dels 22.000 vots obtinguts als darrers comicis fins als poc més de 8.600 d'aquest 23 de juliol.

L'independentisme perd més de 68.000 vots

Les urnes han deixat un missatge molt clar cap a les formacions independentistes: Esquerra, Junts i CUP han perdut vots a tota la demarcació. El 2019 sumaven entre tots tres partits més de 172.000 vots mentre que aquest diumenge han passat, per poc, dels 104.000, el que suposa perdre 68.000 suports arreu de Tarragona.

Tres senadors pel PSC, un per Esquerra

Pel que fa al Senat, dels quatre representants que s'escullen a la demarcació de Tarragona tres han estat pel PSC: Manel de la Vega, Núria Rovira i Mario Soler. El darrer és per Esquerra Republicana a través de Jordi Gaseni.

El PP guanya a l'Estat, però no suma majoria amb VOX

A la resta de l'Estat, el Partit Popular de Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions amb 136 escons, 14 més que els 122 que ha aconseguit el PSOE de Pedro Sánchez, que tot i millorar resultats, no ha pogut amb l'augment de 47 diputats que han obtingut els populars. VOX es manté com a tercera força, però perd 19 diputats i es queda amb 33 escons. El projecte Sumar de Yolanda Díaz obté 31 escons.

Per darrere, Esquerra passa dels 13 als 7 diputats, Junts en perd un i se situa també amb 7, mentre que Bildu en suma un i el PNB en perd un. La CUP, que tenia dos diputats, es queda sense representació.

Ni PP i VOX ni PSOE i Sumar arriben als 176 diputats que marquen la majoria absoluta al Congrés dels Diputats, però l'opció dels partits d'esquerres se situa, a priori, com a més plausible, buscant els vots o l'abstenció dels partits nacionalistes bascos i els partits independentistes catalans, com ja va passar després de les darreres eleccions.

Paraules clau:

Notícies relacionades