Back to top

Localitzen el que podria ser el cos de Cipriano Martos

Després de poc més d'un mes de treballs al Cementiri de Reus, els responsables de l'exhumació han trobat un cos que coincideix amb les característiques físiques i biològiques de Martos. Tot plegat s'ha anunciat en una visita als treballs per part del president de la Generalitat i la consellera de Justícia, Drets i Memòria

Gairebé mig segle després, la família de Cipriano Martos, el militant antifranquista torturat i assassinat per la Guàrdia Civil a Reus, podrà acomiadar-se del seu familiar. Després de setmanes d'excavacions i exhumacions en una fossa, la número 11, on s'acumulen centenars de cossos, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha anunciat després de visitar el lloc amb el germà de Martos que els responsables dels treballs han localitzat un cos que és compatible amb les característiques físiques del militant del Partit Comunista d'Espanya.

Per arribar-hi, s'han extret 40 cossos prèviament que seran inhumats de nou un cop acabi el procés i situats en el mateix lloc d'on s'han retirat. Les restes trobades coincideixen en edat, sexe i condició física de Martos. A més, segons expliquen els experts responsables de l'excavació, ha estat clau que el cos també presenta una lesió a l'espatlla esquerra, com la que va patir el militant.

Ara, s'han de fer les comprovacions físiques, antropològiques i d'ADN necessàries per confirmar definitivament que es tracta del cos de Cipriano Martos. Una qüestió que podria allargar-se entre un i dos mesos més. Un cop finalitzat el procés, la família ja ha expressat el seu desig de traslladar les despulles a Huétor-Tájar, a Granada, i sepultar-les amb les dels seus pares. A més, també demanen que l'Estat es faci càrrec del trasllat i de l'enterrament. De moment, l'exhumació va a càrrec de la Generalitat.

Anys de lluita

El procés de reparació històrica va començar el 2014, gràcies a una querella per crims del franquisme presentada per Antonio Martos davant la justícia d'Argentina. Ara, un cop finalitzin les tasques al Cementiri reusenc, l'Ajuntament també hi instal·larà un punt per recordar la història del militant.

Amb aquest procés comença l'inici del final de dècades de lluita de la família Martos per aconseguir que es reconegués a Cipriano com a víctima del franquisme, la darrera a la ciutat de Reus.

Paraules clau:

Notícies relacionades