Back to top

Primer debat a Reus entre els sis candidats

La Sala Santa Llúcia ha acollit l'acte, organitzat per Reusdigital i La Nova Ràdio

Un debat és per definició una contraposició d'idees per tal convèncer l'altre amb arguments de què el que hom diu és més encertat. Atenint-nos a això, cal posar èmfasi en el fet que els candidats a l'alcaldia de Reus, aquest dilluns al vespre, han deixat el debat de banda per contraprogramar els organitzadors amb micromítings sobre les seves propostes electorals.

I és que al debat d'aquest dilluns, a la Sala Santa Llúcia i organitzat per Reusdigital i La Nova Ràdio, sota la batuta del periodista Francesc Domènech, no hi ha hagut confrontació d'idees, sinó més aviat una al·literació de missatges. Bon exemple de tot plegat ha estat el fet que, al final de cada intervenció, els candidats etzibaven un 'moltes gràcies' que recordava a la fi de qualsevol discurs polític.

Feta la prèvia, els missatges que es volien col·locar han quedat clars i ben plantejats: Junts, amb Teresa Pallarès com a candidata, ha tret pit de la feina feta pel govern del qual forma part, posant especial atenció a la gestió en habitatge, la dinamització empresarial i la reducció del deute municipal. Àmbits que coneix de prop per la seva condició de regidora; La republicana Noemí Llauradó ha fet el mateix, plantejant els projectes que des del seu partit s'han impulsat al llarg del mandat, en aquest cas amb l'ull posat en la reforma urbanística de determinats àmbits i en les ajudes econòmiques adjudicades durant la pandèmia.

A l'altra banda del plantejament, la socialista Sandra Guaita ha proposat tots aquells projectes que en els darrers dies han presentat en actes de campanya. Des de la ciutat innovadora, a les zones verdes prop de casa, passant per l'escolta activa a les persones, concepte que ha repetit en més d'una ocasió.

debat reus digital eleccions municipals 2023

Débora García de Ciutadans ha carregat durament contra el govern i també contra el PSC en més d'una ocasió, considerant la ciutat cara en impostos i acusant la resta de formacions de permetre les ocupacions il·legals. Mentre que la CUP, amb Mònica Pàmies al capdavant, ha assegurat que cal solucionar la manca d'habitatge a la ciutat, garantir que les empreses tenen compromisos socials i mediambientals i tenir en compte les rendes a l'hora de repartir ajudes.

Dani Rubio, d'ARA Reus, ha parlat de Reus Energia, l'empresa que ha impulsat des del govern, ha proposat mesures concretes per comprar i rehabilitar habitatges i ha defensat que cal un millor finançament municipal.

Així doncs, més enllà de la manca de debat, les propostes dels partits s'han deixat sobre la taula, pendents que l'auditori, amb prop de 160 persones, en tries les que considerava més idònies. Ara bé, també en aquest punt cal fer-hi una anotació a peu de pàgina, i és que el públic assistent, en la gran majoria, era partidari ja d'algun dels candidats, cosa que s'ha comprovat en els sonors aplaudiments que s'han anat reiterant després d'algunes intervencions. Especialment aplaudides han estat les candidates de Junts i el PSC, en una guerra acústica de suports que s'ha repetit durant les més de dues hores de debat.

Sí que hi ha hagut temps per alguns retrets... com el de Mònica Pàmies assenyalant Noemí Llauradó i criticant-la per haver preferit la presidència de la Diputació de Tarragona abans que l'alcaldia de Reus; o la de Teresa Pallarès acusant Sandra Guaita de passar massa temps a Madrid. Aquests petits estirabots dialèctics han estat el que, com a mínim, ha demostrat que entre micromítings, els candidats s'escoltaven.

Paraules clau:

Notícies relacionades