Back to top

Per què el 8 d'abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano?

El 8 d'abril com a Dia Internacional del Poble Gitano es va declarar al quart congrés internacional gitano celebrat a Serok (Polonia) l'any 1990

El 8 d'abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano. L'origen el trobem l'any 1971, quan es va celebrar el primer congrés mundial romaní/gitano a Londres. Va ser en aquell congrés quan es va instituir la bandera i l'himne gitano actuals.

Malgrat això, no es va proclamar el 8 d'abril com a Dia Internacional del Poble Gitano fins el quart congrés internacional gitano a Serok (Polonia) l'any 1990 en honor a aquella primera reunió a Londres. 

Bandera i himne

La bandera és verda i blava, colors que simbolitzen el cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre, que representa el seu camí des de l'Índia a la llibertat. L'himne gitano, Gelem, gelem (anduve, anduve), compost per Jarko Jovanovic, commemora les víctimes gitanes i gitanos del nazisme.

Diferents actes de celebració

Des de fa uns anys, el 8 d'abril està adquirint gran notorietat, servint d'ocasió per a portar a terme diferents actes de celebració per part de múltiples administracions nacionals i internacionals.

'La Ceremonia del Río' és una d'aquestes celebracions que es realitza en moltes localitats i on les dones llencen pètals de flors als rius mentre els homes encenen espelmes en record als avantpassats.

Paraules clau:

Notícies relacionades