Back to top

Quines conseqüències té la troballa de dos axolots a Marçà?

Els Agents Rurals adverteixen que suposen un perill pel fong que poden transmetre i desaconsellen banyar-se i submergir cap material a l'aigua

Fa una setmana, a Canal Reus els explicàvem la història de l'Ot, un petit explorador de 7 anys que ha trobat dos exemplars d'axolot mexicà a Marçà. Avui aportem més dades sobre la gestió del cas, per part dels agents rurals: Què cal fer en cas de trobar una altra espècie? I sobretot, quins perills pot tenir pels altres amfibis de la riera?

Els axolots són una espècie exòtica d'origen mexicà que es troben en perill d'extinció. Però fa aproximadament un parell de mesos va aparèixer un primer exemplar a la riera de Marçà, al Priorat, i ara se n'ha trobat un segon. De moment es desconeix com han arribat aquestes dues espècies al nostre territori, però el que sí que se sap, és que suposen un alt risc per als amfibis autòctons.

Pot suposar un perill

Més enllà de la problemàtica amb les espècies autòctones, també suposen un perill pel fong que poden transmetre. És per això que desaconsellen banyar-se, com també submergir cap material a l'aigua fins que es coneguin totes les conseqüències que poden tenir.

Com desinfectar-nos?

La desinfecció s'ha de fer amb productes específics, encara que una solució casolana seria amb alcohol de 70 graus o amb lleixiu, en una proporció del 10% barrejat amb aigua.

A més, també caldrà esperar a saber si aquestes espècies s'han reproduït, tot i que en tractar-se d'animals que ponen ous, i tenint en compte que a la riera hi ha molts peixos, no és un escenari probable, encara que el risc 0 no hi és mai.

De moment, ambdós axolots es troben ara al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya, situat a Masquefa, on s'estan estudiant.

Com els van trobar?

Paraules clau:

Notícies relacionades