Back to top

Restringeixen l'accés al Parc Natural de Montsant per risc d'incendi

S'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 10 municipis del Priorat i han restringit l'accés al Parc Natural de Montsant. El dia de màxima preocupació és avui, amb l'arribada d'una massa d'aire càlida i seca que produirà un episodi de calor intensa

Aquest dimarts, 18 de juliol, els Agents Rurals han activat el nivell 3 del Pla Alfa a 57 municipis de 8 comarques de Catalunya, entre els quals es troben 10 municipis del Priorat: Cabacés, Cornudella de Montsant, la Bisbal de Falset, la Morera de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, Margalef, Poboleda, Torroja del Priorat i Ulldemolins. A més, també s'ha restringit l'accés al Parc Natural de Montsant.

D'altra banda, el Govern fa una crida a extremar les precaucions arran d’un nou episodi d’elevat perill d’incendi forestal que comença avui i que s’allargaria fins al dimecres 19 de juliol.

Què puc fer per evitar un incendi forestal? 

El dia de màxima preocupació és avui i es preveu perill molt alt cap al prelitoral i cap a l’interior i litoral on la pluviometria és més deficitària. 

Altes temperatures

Des del Servei Meteorològic de Catalunya han alertat de l'arribada d'una massa d'aire càlida i seca juntament amb l'elevada insolació en aquesta època de l'any afavorirà un episodi de calor intensa. El pic principal serà avui, 18 de juliol. Aquest episodi comportarà temperatures mínimes elevades durant les dues pròximes matinades, sobretot la de dimecres i ha emès un avís de calor nocturna intensa.

Què suposen les restriccions d'accés?

Els controls d'accessos als espais naturals tenen l’objectiu d’evitar el màxim la presència humana amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, se suspendran les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria.

En total s’han suspès 1.400 activitats, algunes de les activitats prohibides són: fer qualsevol tipus de foc, fumar en terreny forestal, l’acampada lliure, utilitzar bufadors, radials i caçar.

Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. Es demana a la ciutadania que no es freqüentin espais naturals, especialment en hores de màxima insolació.

Fins al 15 d’octubre està prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta.

Paraules clau:

Notícies relacionades