Back to top

Reus presenta el nou Pla de Joventut 2022-2027

La regidoria de Salut i Ciutadania ha presentat el Pla de Joventut, un document que recull les principals línies d'acció i de treball fins al 2027, i els reptes de la política de joventut a 10 anys vista

La regidoria de Salut i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus ha aprovat el Pla Local de Joventut 2022-2027, un document de treball que té com a principal objectiu esdevenir un instrument àgil i modulable a les necessitats de la joventut. Del mètode de treball que marca com es duen les accions que preveu el Pla Local de Joventut se n'extreu que cal fer possible unes polítiques de joventut més equitatives amb tots els barris de la ciutat i que puguin atendre un major nombre de joves.

Diverses fases per implementar el pla

El Pla Local de Joventut és un document estratègic que recull les principals línies d'acció i de treball per als pròxims 6 anys, i els reptes de la política de joventut a 10 anys vista. El calendari preveu que fins l'any vinent es desenvoluparà la primera fase, amb la implementació de la metodologia de treball i la definició de reptes i prioritats. Del 2024 al 2027 es durà a terme la segona fase, de consolidació de propostes i metodologia. I finalment, del 2028 al 2031 es durà a terme l'aplicació dels continguts del pla i s'entrarà en la valoració del que s'ha fet, alhora que s'entrarà en l'elaboració del nou pla per al període posterior.

Com a nous reptes a treballar es tindran en compte el redimensionament de recursos, el desplegament i descentralització territorial, incorporació de nous espais de servei als joves, conceptualització del mètode de treball i l'aplicació d'un nou model de participació.

En definitiva, l’objectiu és fer possible el treball de proximitat amb joves, generant vincle, a poc a poc, fixant-se en el procés, tenint en compte que tot interessa, arribant a tots els joves de diversitat i de perfils, garantint una interlocució estable, amb la participació com a mètode en totes les actuacions i entenent el jove com a subjecte integral on qualsevol cosa que l'afecta ve determinat per una diversitat de circumstàncies.

Eixos estratègics

El Pla pretén definir, impulsar i coordinar polítiques de joventut integrals de participació i emancipació, a través de 4 eixos estratègics:

  • Ens en sortirem: parla dels 4 pilars que defineixen les condicions de vida dels joves i de les que depèn un bon equilibri per poder desenvolupar el projecte vital: ocupació, educació, habitatge i salut.
  • El futur és aquí: que fa referència als joves i al seu conjunt de virtuts, potencialitats i talent. Es tracta de facilitar les eines i recursos perquè cadascú descobreixi i potenciï el seu talent i perquè visquin plenament el present.
  • Ens ho fem: se centra en l’acompanyament i en posar a disposició dels joves les eines i recursos perquè puguin desenvolupar els seus projectes. Cal que els joves generin activitat per si mateixos i siguin els protagonistes de les seves vides.
  • I, finalment, així si, que se centra a oferir elements d’anàlisi, criteris contrastats, formació i mecanismes d’expressió pública per desplegar campanyes de conscienciació, difusió de nous paradigmes i treball comunitari.

Aquests 4 eixos corresponen a 4 conceptes bàsics:

  • Els drets de les persones joves
  • L’empoderament
  • La participació per a totes
  • I, finalment, bé comú i gestió del que és públic

Paraules clau:

Notícies relacionades