Back to top

Sàmper: 'el decret d'estat d'alarma és insuficient'

El Procicat confirma el confinament nocturn, que entra en vigor aquest mateix diumenge, de les 22h. a les 6h. En un principi, però, no s'imposaran sancions, i els controls tindran un caràcter informatiu.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, qualifica el reial decret de l'estat d'alarma d'insuficient, perquè "només permet regular 4 aspectes, 2 dels quals ja fa dies que es van aplicar a Catalunya, com són els de limitar les reunions a sis persones i regular l'aforament als centres de culte". Els altres dos punts són el confinament nocturn, que entra en vigor aquest mateix diumenge, i el tancament perimetral de la Comunitat Autònoma, que de moment no està previst. El conseller ha afegit, a tall d'exemple, que el decret "no permet fer confinaments diürns", la qual cosa indica, segons Sàmper, que "el govern espanyol vol continuar mantenint la centralitat de la gestió de la pandèmia". 

Confinament nocturn i excepcions

El confinament nocturn prohibeix la lliure mobilitat entre les 22h i les 6h. del matí.

També obliga els comerços i altres serveis a tancar a les 21h., donant marge pel retorn a casa.

Pel que fa al repartiment de menjar a domicili es pot allargar fins les 22h. 

També les activitats culturals poden finalitzar a les 22h., i els assistents hauran de retornar a casa a continuació.

Els confinaments no afecten els serveis essencials inajornables, com les assistències sanitàries urgents, l'adquisició de productes farmacèutics necessaris o el subministrament de combustible. Tampoc els desplaçaments laborals amb el corresponent certificat d'empresa, els que s'han de fer per tenir cura de persones grans, menors o amb discapacitat, o els transports públics, que es mantindran com fins ara. També es podran atendre les actuacions judicials urgents, i es podran passejar els animals domèstics de 4 a 6h del matí.

Les sancions als incompliments del confinament nocturn podran anar dels 300 als 6.000 euros. Tot i que aquesta primera nit no es posaran denúncies, sinó que els agents faran pedagogia i informaran a la població de l'entrada en vigor de les noves mesures.

En el quadre següent es detallen les excepcions:

taula mesures covid

De nou s'activa el certificat d'autoresponsabilitat

Des del govern català afirmen que qualsevol tipus de mobilitat nocturna s'ha de poder justificar amb el certificat de declaració autoresponsable o qualsevol document acreditatiu, ja sigui de tipus mèdic, un document d'empresa, o una entrada d'un espectacle, per exemple.

En aquest sentit, des de la Generalitat demanen la corresponsabilitat ciutadana i la seva implicació., i asseguren que el confinament nocturn no és coercitiu sinó una mesura dissuassòria indispensable.

Descarrega el certificat aquí

Paraules clau:

Notícies relacionades