Back to top

Temps difícils també per al periodisme

La professora agregada del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV Marta Montagut Calvo analitza el món del periodisme actual en el context de la crisi del coronavirus.
periodisme

Estar ben informats en un moment en què el periodisme està desligitimat no és fàcil. En un escenari en què les fake news són el pa de cada dia, encara hi ha esperança en comptar amb una opinió pública sana. Un dels deures encara pendents però, és que precisament la ciutadania tingui en compte la informació que li arriba per mitjans que no són veraços

És el que alerta la professora agregada del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV Marta Montagut Calvo, qui posa èmfasi en la necessitat de la població en informar-se de forma correcta. Per fer-ho, com a ciutadans, dóna una sèrie de claus: tenir en compte el llenguatge, si és molt especularitzat; comprovar qui publica la informació, per saber si es tracta d’un mitjà fiable; detectar si es citen fonts o bé la notícia es basa en sensacions o testimonis de protagonistes o ser conscient de la manera en com ens ha arribat aquesta informació.

Són algunes de les mesures que Montagut recomana a l’hora de detectar fake news, per poder estar ben informats i aprofitar les eines que a dia d’avui tenim a l’abast. De fet, la professora posa èmfasi precisament en posar en quarantena totes aquelles informacions de dubtosa veracitat tot fent exercicis de ‘fact checking’ tal com ho fan els periodistes. Pel que fa a la proposta del govern espanyol de perseguir les fake news, Montagut es mostra crítica envers aquesta qüestió, ja que considera que representa una porta oberta molt perillosa, especialment en relació a qui perseguiria les notícies falses i què consideraria fake i què no el govern central.

Una professió deslegitimada

Seguint la línia de la confiança envers el periodisme, Montagut reconeix que a dia d’avui la professió es troba deslegitimada a causa de la politització extrema de certs mitjans de comunicació. Tot i això, i en temps de coronavirus, es mostra esperançada en què un canvi de model que retorni el prestigi a les redaccions és possible. El bri de llum l’aporten les subscripcions dels lectors o l’audiència, qui permet alliberar als periodistes dels poders econòmics i polítics, que en moltes ocasions, poden intervenir en la publicació de certes informacions. En són bon exemples per Montagut diaris digitals com Vilaweb o Eldiario.es.

Una que en el cas de mitjans locals, segons Montagut, també es troba ja que es tracta de comunitats més petites que veuen legitimats els mitjans més propers i petits, amb qui mantenen uns vincles més estrets i fidels. 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades