Back to top

Tres encausats a Reus per les protestes del 23S

Se'ls acusa de presumptes desordres públics. Estan citats a declarar el pròxim 18 de febrer als jutjats de Reus. Abans, el dia 13, declararan els Mossos que van signar l'informe de les protestes que van tenir lloc el 23 de setembre, amb la detenció d'una desena de membres dels CDR's.
23S

Tres persones han estat encausades en el marc de les protestes que van tenir lloc a Reus el 23 de setembre, el dia que es van detenir a diversos integrants dels moviments independentistes -segons es va dir, estaven implicats en diversos CDR's- que van acabar ingressant a la presó acusats de terrorisme. Les detencions van tenir lloc poc abans de la sentència del judici de l'1 d'octubre i arreu de Catalunya es van convocar diverses mobilitzacions. 

Edgar Fernández, actual regidor de la CUP, Mariona Quadrada, exregidora de la CUP i Ricard Aragonès, militant d'Endavant. Els tres estan acusats de desordres públics, un delicte que, de demostrar-se podria comportar penes de fins a sis anys de presó. Estan acusats per haver tallat, presumptament, les vies del tren el vespre del 23 de setembre

A Reus, mig miler de persones van protestar aquell vespre a la plaça del Prim i després, un grup d'aquests manifestants, van tallar les vies del tren. Segons han explicat els tres encausats, se'ls acusa, de forma desmesurada, creuen, per haver tallat el trànsit ferroviari durant 10 minuts. Asseguren que l'atestat policial parla d'una desena de trens afectats i més de 200 minuts de retard. Ells asseguren que el tall es va fer a una hora en la qual només es va impedir la circulació d'un tren. 

El paper dels Mossos

Una vintena de persones s'han concentrat aquest dijous a tocar del jutjat de Reus per denunciar el que consideren una persecució judicial, policial i política. De fet, critiquen el paper del que anomenen Govern Efectiu, que els va demanar mobilitzacions arran de la repressió per part de l'Estat Espanyol i que, consideren, ha enviat la policia catalana a perseguir-los. "Sense els Mossos no hi hauria denúncia", diuen. "Són ells qui shan encarregat de fer els càrrecs polítics assenyalant persones conegudes i visibles". 

Se senten assenyalats, perquè alguns d'ells ni tan sols van protagonitzar alguns dels fets dels quals se'ls acusa. De fet, l'atestat contempla que una de les encausades és regidora de l'Ajuntament de Reus, quan ho va deixar de ser el passat mes de maig.

Reclamen la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, que s'aixequin les causes obertes i que es faci l'auditoria interna del cos de la policia catalana que es va anunciar després de les actuacions dels Mossos durant les protestes post sentència. 

Declaracions als jutjats de Reus

El pròxim 18 de febrer els tres encausats estan citats davant el jutge. Asseguren que declararan, perquè en aquest cas és ADIF, un privat, el gestor de les infraestructures ferroviàries, qui els ha denunciat. Abans, el dia 13, ho fan agents dels Mossos d'Esquadra, i anuncien que hi haurà mobilitzacions a les portes dels jutjats. 

Tenint en compte que són tres els encausats pels fets del 23 de setembre, el nombre de persones denunciades per les protestes dels dies posteriors al 14 d'octubre, quan es va conèixer la sentència del procés, podria ascendir la xifra del que l'esquerra independentista ha anomenat aquest dijous a la tarda "la tardor calenta del 2019". 

Paraules clau:

Notícies relacionades