Back to top

Vi kosher amb segell de Capçanes

Fa més de dues dècades que Capçanes s'ha posat al mapa mundial per la seva producció de vi kosher, molt especial per la comunitat jueva. Descobrim els detalls d'aquest tipus de vi, el qual representa menys d'un 10% de la producció total de la cooperativa.
vi kosher

Capçanes fa vint anys que ha deixat de ser únicament un poble de la comarca del Priorat per passar a ser un municipi que la comunitat jueva identifica arreu del món. La cooperativa d'aquesta localitat s'ha distingit de la competència tot elaborant vi kosher. Per kosher s'entén tot aquell producte que ha estat fet tot seguint la llei mosaica jueva.

Segons el rabí David Libersohn, la seva tasca consisteix en supervisar tots els processos relacionats amb el vi. D'aquesta manera, es converteix en les mans de l'enòleg, a qui fa les indicacions pertinents per poder actuar i assegurar que el producte compleix la normativa jueva. Així, la seva implicació comença amb la verema i acaba fins a l'embotellament. Per poder assegurar que les tines ni el vi és modificat per ningú fora de la comunitat jueva, es precinten les aixetes i les bótes on es deixa reposar el vi durant el seu procés d'elaboració.

La comunitat jueva utilitza el vi setmanalment, cada shabat, moment en què es santifica el temps amb un vas de vi. Es tracta d'un moment molt important en la tradició hebrea, que a dia d'avui segueix tenint continuïtat en la societat, tal com explica Libersohn.

Actualment, a Capçanes existeixen cinc varietats de vi kosher, totes de vi negre. Totes es regeixen per una mateixa tipologia: Pera'j, que significa flor i recorda un 'caldo primaveral'. Així, les tines d'aquesta cooperativa alberguen Pera'j Ha'abib, Pera'j Ha'abib Pinot Noir, La Flora del Flor de Primavera, Peraj petita i el Peraj petita rosat. Es tracta de cinc varietats que compten amb el certificat kosher, un document que permet que siguin comercialitzats a Israel, sent un dels pocs cellers catalans que compten amb aquesta distinció.

Pel que fa a la collita d'enguany, el gerent del celler Joan Maria Sabaté apunta que els vins koshers es mantindran com en anys anteriors, però a la vegada, puntualitza que les pluges d'aquesta tardor han fet que la verema sigui més fructífera. Malgrat tot, en el cas de kosher, els vins d'aquesta tipologia representen menys d'un 10% del total de la producció de Capçanes. Encara que aquesta producció en concret és petita, l'aposta feta ara fa més de dues dècades ha fet possible que a dia d'avui, Capçanes sigui reconeguda arreu del món i admirada entre les esferes vitivinícoles.

Paraules clau:

Notícies relacionades