Back to top

Entre Baix Camp i Priorat, només 14 alcaldesses

Tot i que, actualment, la Diputació de Tarragona i l'alcaldia de Reus estan encapçalades per dones, les xifres demostren que estem lluny d'una equitat real pel que fa als càrrecs de poder.

El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, deixa palès les desigualtats que hi ha encara entre homes i dones. Tot i això, segons dades de l'IDESCAT, l'índex d'igualtat de gènere ha millorat en 2,4 punts a Catalunya i se situa en 76,5 punts sobre els 100. 

De fet, la dimensió del poder, amb 80,8 punts és la que més ha augmentat en la igualtat efectiva de gènere, respecte a les últimes dades. Dins d'aquesta, la política és la que presenta una puntuació més alta, amb més del 40% de dones entre els membres del Govern, del Parlament de Catalunya i de les corporacions municipals.

Les dones al Baix Camp

Tot i l'increment, si donem una ullada al mapa del Baix Camp després de les eleccions del 2023, dels 28 municipis que formen la comarca, només 9 tenen un govern encapçalat per una dona.

Aquests són: Arbolí, amb Magda Seriol Samarra; Duesaigües, amb Noèlia Tarragó Regodesebes; L'Argentera, amb Mònica Crusat Crusat; La Febró, amb Lourdes Martorell i Bonet; Montbrió del Camp, amb Carmina Blay Boquera; Pratdip, amb Silvia Carrillo Marco; Riudecols, amb Beatriz Mayordomo i Pujol; Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, amb Assumpció Castellví Auví; i Reus, amb Sandra Guaita. 9 alcaldesses, del total de 28 municipis, que suposa un percentatge d'un 32,14% d'alcaldies femenines al Baix Camp. 

Menys dones al Priorat

Un percentatge que encara és menor al Priorat, on només 5 municipis, de 23, tenen una alcaldessa: Cornudella de Montsant, amb Meritxell Cardona López; El Masroig, amb Teresa Guerola Vernet; La Morera de Montsant, amb Meritxell Martorell Porqueres; La Vilella Baixa, amb Marta Camp Viñallonga; i Pradell de la Teixeta, amb Lourdes Aluja Matas. El percentatge, en aquest cas, és d'un 21,74%.

Aquestes xifres constaten que, tot i l'increment de dones en llocs de poder, en aquest cas alcaldies, encara som comarques llunyanes a una igualtat efectiva. En els darrers anys, s'ha viscut una primera presidenta de la Diputació de Tarragona dona, com també una primera alcaldessa de Reus, però encara ens trobem per sota d'aquesta mitja catalana que parla de més d'un 40% de dones en alts càrrecs polítics.

Paraules clau:

Notícies relacionades