Back to top

Borges, camí al 125è aniversari

Borges prepara l'aniversari amb la posta a punt de la Casa Borges - Mas de Colom, rehabilitant l’emblemàtic edifici de Mas de Colom de Tàrrega juntament amb l’adequació de la finca per al cultiu agrícola.

A pocs mesos de complir 125 anys d’història, Borges International Group, ha rebut a la Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà i l’Alcaldessa de Tàrrega Alba Pijuan a la finca Mas de Colom, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, situada a Tàrrega.

En aquesta visita s’han mostrat els diferents treballs que s’han dut a terme en les instal·lacions durant els darrers mesos per convertir-lo en la Casa Borges”, centre emblemàtic del grup, per crear una experiència positiva pels visitants basada en els valors del Grup en diferents espais de la finca, i un punt de referència a la zona envoltat d’història, cultius, productes i biodiversitat.

L’adequació del complex de Mas de Colom compta, al mateix temps, amb la rehabilitació de l’antic convent, un edifici històric que data de principis del segle XX, el qual esdevindrà un centre d’interpretació de la marca que servirà per potenciar el vincle amb el territori. 

Casa Borges - Mas de Colom

El complex de Mas de Colom compta amb una finca agrícola destinada al cultiu de 26,7ha d’oliveres, amb la introducció de varietats autòctones recuperades com la Verdiell, 18,8ha de pistatxers, 9,2ha d’ametllers i 1ha de noguers.

La plantació de pistatxos, iniciada el 2015, ha esdevingut la finca pilot del Projecte Pistatxo BAIN liderat per Borges, que actua com un dels principals motors econòmics de la zona d’influència del canal Segarra-Garrigues. Aquest projecte ha permès la introducció i el desenvolupament del cultiu del pistatxo per tal de contribuir en la millora de la renda agrària, aprofitant l’oportunitat històrica que ofereix l’arribada de l’aigua a terres que fins ara eren majoritàriament de secà.

Pel 2022 es preveu arribar a un total de 500 hectàrees plantades amb més de 50 productors adherits.

 Des de principis d’any, entre d’altres accions, s’han plantat més de 500 plantes de fruiters antics i espècies d’especial interès pels seus usos tradicionals, així com també s’ha fomentat l’ús de cobertes vegetals per tal de reduir el risc de plagues i disminuir l’ús de pesticides en la gestió dels cultius. Aquest Pla d’Acció, ajudarà a la retenció del carboni al sòl, la reducció de l’erosió i la mitigació del canvi climàtic.

Paraules clau:

Notícies relacionades