Back to top

Cambrils multiplica per cinc el consum elèctric de cotxes en el darrer any

Tant el nombre d'usuaris de les estacions de recàrrega com els kilowatts utilitzats han tingut un creixement exponencial en el darrer any.
Elèctric

El consum d'energia elèctrica pel que fa a la mobilitat a Cambrils ha vist un increment en el darrer any. Unes xifres que es tradueixen en 48.648kw consumits per vehicles elèctrics, el que representa cinc vegades més que l'any anterior, quan se'n van registrar 9.078kw.

 

Una altra dada que acompanya aquest increment és l'augment d'usuaris actius d'aquest tipus de mobilitat. Les dades de l'ajuntament cambrilenc denoten que des del 2015 fins l'actualitat, les persones que van utilitzar aquest servei van créixer de forma exponencial, passant de 92 usuaris a 327 des de principis d'any. Des de la Universitat Rovira i Virgili, el cap del departament d'Enginyeria Electrònica Jesús Brezmes considera que es tracta d'un reclam turístic que s'hauria de potenciar encara més amb la instal·lació de més punts de recàrrega ràpida o superràpida.

 

Brezmes destaca que aquest no és l'únic element que ha posicionat a Cambrils com un dels municipis capdavanters en aquesta temàtica. De fet, la localitat fa 16 anys que bonifica la mobilitat elèctrica, a través d'una rebaixa de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.

A dia d'avui, a més, existeix una xarxa municipal de punts de recàrrega que iguala a la xarxa privada. En total, són 10 les estacions de recàrrega elèctrica de tota mena que hi ha escampades pel municipi.

El primer d'aquests punts públics que es va instal·lar a la localitat es troba al costat del patronat de turisme, seguit del de la plaça de la Vila, el de l'ajuntament i el del carrer Pau Casals. Properament, s'hi sumarà l'estació ubicada a la rambla Jaume I, que tot i estar instal·lada, encara no està en funcionament, pendent de l'empresa subministradora. No totes les estacions públiques estan destinades al mateix tipus de vehicles; en el cas de l'estació de la plaça de la Vila està destinada a bicicletes elèctriques, mentre que el punt del consistori serveix per recarregar els vehicles de la brigada.

En aquesta línia, el govern compta actualment amb dos vehicles elèctrics per a la brigada i un altre de combustible gas-gasolina per a ús general.

Rambla Jaume I

En el cas de la xarxa privada d'estacions de recàrrega elèctrica, n'existeixen cinc a Cambrils. Dues es troben a les instal·lacions del Club Nàutic, una a la Cooperativa Agrícola, una més a Cambrils Park Resort i finalment una cinquena a la Gasolinera Àrea de Servei de Cambrils.

D'altra banda, el nombre de vehicles tant híbrids com elèctrics ha augmentat amb el pas dels anys al municipi. Ara com ara, en consten 16 d'elèctrics i 146 d'híbrids al cens de vehicles que compten amb bonificacions municipals. De cara a l'any vinent, està previst que la xifra augmenti fins als 20 elèctrics i 164 híbrids.

Des de fa dos anys, a més, el municipi forma part de l’Aliança de Municipis per a la interoperabilitat de les estacions públiques de recàrrega ràpida i semiràpida per a usuaris de vehicles elèctrics, dins el pla estratègic PIRVEC. Un fet que permet que els usuaris puguin accedir a qualsevol estació de recàrrega de Catalunya fent servir qualsevol de les targetes emeses pels Ajuntaments de l’Aliança. A Cambrils, 329 persones compten amb la targeta T-Elèctric.

elèctric

Segons els experts, els cotxes elèctrics s'amortitzen als 100.000 quilòmetres i arriben per quedar-se. Amb el temps però, asseguren que el model actual de càrrega ràpida gratuïta haurà d'evolucionar per passar a ser de pagament i apostar així per la instal·lació de punts càrrega lenta en places de pàrquings privades.

 

canalreus a telegram

 

Paraules clau:

Notícies relacionades