Back to top

El centre de protonteràpia de Vandellòs I permetria retenir talent mèdic

El projecte continua sense tenir un suport ferm de finançament, que permeti dir, a hores d’ara, que algun dia es farà realitat

El projecte de futur de la central nuclear de Vandellòs I que passa per la creació d’un centre hospitalari de tractament oncològic amb protonteràpia, agafa força amb el suport del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona. Aquest creu que la infraestructura podria servir com a eina de retenció del talent mèdic del territori.

Tot plegat s’ha explicat en una nova jornada de difusió que, en aquest cas, ha volgut resoldre els “peròs” d’aquest projecte, com ara si hi ha suficients pacients interessats, si el servei només anirà destinat a la ciutadania catalana i quin serà l’organisme que cobreixi els costos d’aquesta iniciativa.

El mateix delegat del govern a Tarragona, Santi Castellà, ha expressat el seu suport a la iniciativa i la seva predisposició per acompanyar-la fins als diversos ministeris i fonts de finançament que puguin fer realitat el projecte. 

Podria veure la llum el 2026

El desmantellament de la cúpula que cobreix el reactor de la central nuclear de Vandellòs I, tancada des de 1989 després de l'accident nuclear més important de l'Europa occidental, està previst per 2028. Però el mateix delegat ha expressat que, si tot va bé, hi hauria d’haver plantejaments per al centre de protonteràpia de cara a 2026

ENRESA, que és l’empresa que s’encarrega del desmantellament, ha ofert uns altres terrenys per al projecte, però la idea, des dels seus impulsors, és que es reaprofiti l’infraestructura existent.

A hores d’ara, hi ha converses i petits acords amb centres de recerca del país, però no hi ha una aposta de finançament ferma i clara que pugui garantir que aquest projecte, algun dia, es faci realitat. Una proposta que permetria el tractament a mitjà termini de més de 1.500 pacients anuals, i que milloraria la capacitat d'atenció als pacients amb aquestes malalties: ja que ara mateix l'Estat espanyol només compta amb dues sales on dur a terme aquest tipus de tractament, totes dues privades. I, en aquest cas, l’objectiu és que sigui un servei públic.

Paraules clau:

Notícies relacionades