Back to top

Com ens afecta la guerra a Ucraïna?

L'inici de les accions militars a Ucraïna per part de l'exèrcit rus comportarà una reacció en cadena que afectarà, de ben segur, el nostre dia a dia.

Més enllà de la tragèdia humanitària de la guerra, on aquest dijous ja es contaven per desenes les víctimes mortals, el conflicte militar que ha endegat Rússia a Ucraïna tindrà conseqüències econòmiques a curt termini. Segons alguns experts, si el conflicte es prolonga en el temps, els resultats poden ser catastròfics per al dia a dia. 

D'entrada, segons assegura Joaquim Brufau, director de Nutrició Animal de l'IRTA, "tres de cada quatre vaixells de cereals que arriben al Port de Tarragona provenen d'Ucraïna". De fet, el mateix Port de Tarragona ha explicat en un comunicat aquest mateix dijous que "els tràfics d'Ucraïna representen el 3,9% del total de tràfics del Port de Tarragona" durant l'any 2021. I expliquen que la gran majoria de les més de 850.000 tones que arriben són bàsicament cereals i farratges. 

Per tot plegat, Brufau augura un increment de preus del pinso animal que comportarà, també, un inevitable increment de la carn. "Però no només això, perquè el cereal també està lligat a l'energia", continua Brufau. 

L'increment del cost de l'energia

Aquest dijous, el preu del gas pujava als mercats europeus i internacionals un 60% per culpa de l'inici del conflicte. Això significa que, en els pròxims dies, es preveu un increment de les factures de la llum i el gas. Però també el petroli ha de continuar una escalada important de preus. 

Segons Andrei Boar, professor de la UPF Barcelona School of Management, assegura a Canal Reus que "hem de preveure una escalada de preus en els pròxims dies". De fet, ell mateix admet que aquest increment dels preus serà imminent. Boar també diu que "aquest increment se sumarà al desajust que fa temps que acumulem de la inflació anterior". 

Pel que fa al turisme de la Costa Daurada, majoritàriament turisme rus, és aviat per parlar-ne perquè dependrà de les sancions que apliqui la unió europea amb els visats, així com de les negociacions, la durada de l'ofensiva i si hi ha on no bloqueig de fronteres.

Paraules clau:

Notícies relacionades