Back to top

Els regants de Riudecanyes carreguen contra l'ACA

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes demanen que l'estat d'emergència també es declari al pantà de Siurana i han manifestat una clara disconformitat davant la presa de decisions de l'Agència Catalana de l'Aigua

L'Agència Catalana de l'Aigua ha declarat l'escenari d'emergència per sequera a l'embassament de Riudecanyes i l'aqüifer del Fluvià Muga. Aquesta mesura, afecta a dos municipis del Baix Camp, Riudecanyes i Duesaigües. 

Degut a la manca de pluja abundant durant 30 mesos, l'embassament es troba al 6% de la seva capacitat, amb un volum de 0,3 hm3, i es per això, que s'entrarà en fase d'emergència per tal de garantir el consum de boca dels municipis de Riudecanyes i Duesaigües.

Els ciutadans d'aquests dos municipis només podran consumir un màxim de 200 litres per dia i per habitant, es reduirà un 25% els consums d'aigua dels usuaris industrials, és prohibirà l'us d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant públiques com privades, fonts ornamentals, llacs artificials i piscines d'aigua dolça. A més una de les mesures que més patirà la ciutadania serà la supressió del reg agrícola, ja que gran part la producció prové del sector primari. Des de l'Ajuntament de Riudecanyes s'està treballant en l'elaboració d'una ordenança municipal per l'estalvi d'aigua, i recorden a la ciutadania que cal fer un ús responsable i inclús fer un esforçar per tal de potenciar l'estalvi d'aigua que prové únicament del pantà.

Es preveu que la mesura entri en vigor la setmana que ve, en el moment en què es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La resposta dels regants 

D'altra banda, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha carregat contra l'Agència Catalana de l'Aigua per només declarar la situació d'emergència a Riudecanyes i no a Siurana. A través d'un comunicat, han assegurat que l'ACA és l'explotador de l'embassament de Siurana i lamenten que s'hagi pres, diuen, una decisió unilateral. També manifesten que l'emergència s'hauria d'haver declarat dilluns passat, quan el sistema Siurana-Riudecanyes va baixar per sota de l'1 hm3 d'aigua embassada entre els dos espais.
Consideren, paraules textuals, que és il·lògic que del pantà de Siurana s'està regant amb normalitat, mentre que des del de Riudecanyes no es puguin regar arbres llenyosos per salvar-ne la subsistència.

Paraules clau:

Notícies relacionades