Back to top

El Govern destinarà 24 milions d'euros als territoris afectats pel tancament de les nuclears

La Generalitat comença a tramitar el fons de transició nuclear, un paquet de diners que ha de servir per compensar el tancament de les centrals d'Ascó i Vandellòs

El Departament d'Empresa i Treball comença els tràmits per a l'elaboració del decret que regularà el fons de transició nuclear, un mecanisme creat per compensar els efectes del tancament de les centrals d'Ascó i Vandellòs. Es tracta d'un fons de 24 milions d'euros i que ha de servir per desenvolupar socioeconòmicament els territoris afectats, bàsicament les comarques del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre.

La voluntat del Govern català també és la de fomentar, amb aquests diners, la transició energètica obligada si s'acaben tancant les plantes atòmiques. I és que a casa nostra, aquest tipus d'instal·lacions, produeixen un elevat volum d'energia. A més, aquests fons també han de servir per finançar l'impacte ambiental que ha generat la producció de les centrals.

Depenent de Madrid

Cal tenir en compte que Ascó I i II i Vandellòs II donen feina a 3.000 persones de forma directa. La intenció del govern també és oferir la possibilitat de diversificar econòmicament els territoris més afectats per la desnuclearització. Actualment, el full de ruta a Catalunya, tot i que Europa ha certificat la nuclear com una energia verda, és la de tancar les plantes atòmiques entre el 2027 i el 2035.

Els titulars d'aquestes plantes fa temps que actualitzen els equipaments per garantir la plena seguretat així com la màxima operativitat possible. De fet, els titulars demanen poder continuar operant mentre que el govern espanyol ja ha reiterat en diverses ocasions que no es poden tancar les centrals sense autorització de Madrid.

Paraules clau:

Notícies relacionades