Back to top

El govern de Reus aprovarà la pujada d'impostos sense acceptar cap al·legació

La restauració està "molt enfadada" perquè les negociacions no hagin tingut èxit. L'única modificació serà parcial i per als vehicles clàssics

El govern de Reus donarà llum verda, aquest divendres, als pressupostos i les ordenances per al 2024. Suposarà l'aprovació definitiva de la pujada d'impostos anunciada i que rebutgen tant els partits de l'oposició com diversos sectors econòmics i socials. Des que va començar la negociació dels expedients, uns i altres han negociat amb l'equip liderat per Sandra Guaita, però sense èxit.

No s'incorporarà cap de les 58 esmenes presentades als expedients. Administrativament, es compta cada al·legació presentada a cada ordenança, és a dir, que els partits que s'oposen a l'expedient sencer, han presentat una al·legació per a cada taxa. Aquestes s'han descartat, segons el consistori, perquè no són tècniques, sinó polítiques.

Durant les converses mantingudes els darrers mesos, sectors com el de la construcció, la restauració o els col·leccionistes de cotxes clàssics han plantejat alternatives al govern. Algunes es qualifiquen d'interessants per part del consistori, i deixen la porta oberta a estudiar-les els pròxims mesos. Altres asseguren que són irrealitzables.

El govern manté que les ordenances serviran per "transformar la ciutat"

S'havia proposat, per exemple, prorratejar la pujada de preus al llarg dels quatre anys de mandat. El govern, però, assegura que no pot comprometre ara el plantejament fiscal dels exercicis 2025, 2026 i 2027. Mantenen que entenen el malestar d'alguns sectors, però defensen que es tracta d'unes ordenances necessàries per "transformar la ciutat".

El regidor de Serveis Generals, Hisenda i Bon Govern, Manel Muñoz, assegura que "hem vingut a transformar la ciutat des del primer dia, i també hem plantejat la necessitat de finançament que ens atorguen aquestes ordenances". Per això defensa i insisteix que "no podem ajornar-ho per l'any vinent perquè no volem ajornar el que tenim previst fer, amb un pressupost, un PAM —Pla d'Acció Municipal— i un pla d'inversió per transformar Reus".

Les ordenances distingiran entre vehicles vells i clàssics

L'única modificació que s'ha incorporat, parcialment, és la que afecta els vehicles antics. Fins ara estaven exempts de pagar la taxa de vehicles de tracció mecànica —coneguda com a impost de circulació— tots els que tenien 25 anys d'antiguitat o més. Ara, el govern encapçalat pel PSC anul·larà aquesta bonificació.

Ho farà parcialment, mantenint-la per als que tenen un segon vehicle amb la ITV passada i una assegurança vigent. L'objectiu, exposen, és distingir entre els propietaris de "vehicles vells" per a ús habitual i els que en tenen un destinat a la col·lecció perquè és un "vehicle clàssic".

L'hostaleria, "molt enfadada" per la pujada d'impostos

Entre els sectors molestos hi ha el de l'hostaleria, que veu com, entre altres, el preu d'ocupar la via pública per instal·lar-hi una terrassa pujarà un 40%. El president de l'Associació d'Empresaris de l'Hostaleria de Reus (AEH), Víctor Perales, fa èmfasi en el fet que "ens afecten tots els impostos, la pujada de l'IBI, la de la brossa, que és un 21% i no un 14% perquè paguem la recollida selectiva, l'aigua, que en gastem molta, i el 40% d'increment de les terrasses".

Assegura que el sector està "molt enfadat" des que han sabut que no s'aplicaria cap pròrroga ni cap bonificació per pal·liar l'efecte de la pujada d'impostos malgrat les "bones sensacions" que havien tingut durant les negociacions més recents. Consideren que la proporció del pressupost que representa el que es recapta per terrasses és molt poca, de fet, subratllen que la previsió del govern és ingressar uns 98.000 euros més l'any a través d'aquesta taxa. Etziben, en aquest sentit, que hi ha càrrecs de confiança que ja cobren 45.000 euros l'any.

Matisen la comparativa del preu per terrassa amb altres municipis

Amb tot, insisteixen que no s'oposen a pagar impostos, però recriminen que, amb el volum de negoci i els impostos previstos, es queden sense marge de benefici. És per això que, tot i la indignació, continuaran mantenint converses amb el govern local per explorar canvis en la política fiscal municipal.

El govern insisteix que, al cap de l'any, l'increment no és tant com sembla perquè es tracta d'una taxa comparativament inferior a la de municipis del voltant com Salou, Riudoms o Valls. Des de la restauració matisen força aquesta afirmació. Apunten, per exemple, que a Riudoms o a Valls aquestes taxes encara estan exemptes de pagament des de la pandèmia.

Paraules clau:

Notícies relacionades