Back to top

Un centenar de persones es manifesten al Mercadal per la pujada dels impostos a Reus

Aquest divendres el govern en solitari aprova inicialment l'expedient de pressupostos i ordenances

Actualització 14:08 h - S'aproven en fase inicial els pressupostos 

Els regidors i regidores del ple han procedit a la votació per aprovar els pressupostos, una mesura que ha quedat aprovada amb 15 vots a favor dels grups municipals del PSC, ERC i Ara Reus i 11 vots en contra dels grups de l'oposició, Junts, Vox, PP i la Cup. Tal com estava previst. D'aquesta manera comença el període d'exposició pública i al·legacions que ha de culminar el desembre amb l'aprovació definitiva dels pressupostos i les ordenances perquè entrin en vigor l'1 de gener. 

Per la seva banda, abans d'iniciar la votació, l'alcaldessa Sandra Guaita ha lamentat les crítiques que han rebut per l'augment dels impostos i ha reiterat el seu compromís de treballar per posar les persones al centre. Assegura que "aquells que volen una ciutat mediocre, evidentment no estan d'acord amb aquests pressupostos, perquè són uns pressupostos que van adreçats únicament i exclusivament a les persones". 

Actualització 12:45 h - Els Mossos es retiren

Agents dels Mossos d'Esquadra, que estaven donant suport a la Guàrdia Urbana de Reus, es retiren de la plaça del Mercadal perquè els manifestants s'han dispersat. En cas que fos necessari, la policia catalana queda a disposició dels agents locals. D'altra banda, la poca gent de fora que ha volgut entrar al ple, ho ha pogut fer sense problema i identificant-se.

Actualització 12:05 h - Deixen entrar a la gent amb identificació

El personal de seguretat de l'Ajuntament ha obert les portes i està deixant entrar els assistents amb identificació prèvia, quan fa una estona s'havia dit que hi havia massa afluència de públic al plenari. Segons asseguren fonts de la Guàrdia Urbana, sempre identifiquen la gent que vol assistir en un ple de l'Ajuntament. Al saló de plens, alguns dels bancs estan buits.

ple ajuntament

Actualització 12:00 h - El govern posa en context alguns increments dels impostos

El plenari continua amb les intervencions dels diversos regidors. El d'Hisenda, Manel Muñoz, acaba d'explicar que l'increment del 40% de la taxa de terrasses que ha comportat la manifestació del sector de la restauració, no és exagerada atenent la comparativa amb ciutats del voltant. 

Segons diu Muñoz, una terrassa a la plaça del Mercadal de 22 metres quadrats, que equival a una desena de taules, representa un cost en impostos de 700 euros l'any. La mateixa relació en ciutats com Valls o Riudoms supera amb escreix els 900 euros l'any. 

L'altra que ha defensat és l'increment del cost del servei de la grua i el dipòsit municipal, en aquest cas del 64%, que fins ara qualifica d'altament deficitari i exposa que l'increment respon, exclusivament a una adequació del cost. Diu que si no s'incrementa, el servei el paguen tots els contribuents i no només els infractors. 

Actualització 11:50 h - L'Ajuntament tanca la porta als manifestants

Davant les protestes del públic manifestant a les portes del consistori, el personal de seguretat de l'Ajuntament han tancat les portes per evitar aldarulls. Tot plegat acompanyat de crits i insults de les persones congregades que reivindiquen que el plenari és un espai públic i de lliure accés. Els agents dels Mossos d'Esquadra han informat als protestants que hi ha massa afluència de públic al plenari, motiu pel qual s'han tancat les portes. 

Mentrestant, al saló de plens, ple de públic com poques vegades passa, també hi ha nervis. Alguns dels assistents han recriminat la mala sonoritat de la microfonia del palau consistorial. 

Actualització 11:10 h - Comença el plenari

A les 11 del matí ha arrancat el ple extraordinari de l'Ajuntament de Reus en el qual s'han d'aprovar els pressupostos i les ordenances del 2024. Si no hi ha cap sorpresa, el govern farà valer els 15 vots dels seus regidors per tirar-ho endavant. Amb tot, serà interessant escoltar els arguments de l'oposició i les rèpliques del regidor d'Hisenda, Manel Muñoz, així com també de l'alcaldessa Sandra Guaita. 

El ple ha començat sense Noemí Llauradó ni Josep Baiges, els dos diputats provincials de l'Ajuntament (Llauradó, de fet, és la presidenta de l'ens supramunicipal). I és que el ple extraordinari d'aquest divendres ha coincidit també amb una sessió plenària a la Diputació de Tarragona. 

públic ple ajuntament de reus

Protestes dins i fora

L'anunci del govern d'apujar els impostos ha aixecat les ires de ciutadans, comerciants i restauradors, i de fet, tots els col·lectius han convocat mobilitzacions en contra de l'increment de taxes i ordenances. La Federació d'Associacions de Veïns de Reus ja ha anunciat que presentaran al·legacions als pressupostos i les ordenances. I és que la d'avui és una aprovació inicial que quedarà finalment validada en un altre ple que s'ha de celebrar a finals d'any. 

Els restauradors, que veuen com se'ls incrementa la taxa de terrasses en un 40%, a més de la resta d'impostos que també s'apugen, o els comerciants, que consideren que molts hauran d'abaixar la persiana al bell mig d'una crisi econòmica inflacionista, també s'han volgut fer sentir en aquest divendres de plenari. 

Paraules clau:

Notícies relacionades