Back to top

La DO Montsant finalitza la verema més curta de la seva història

La reducció de la producció és del 15% respecte a la verema de l’any 2019, i del 25% respecte a la mitjana dels darrers anys.

La verema de la Denominació d’Origen Montsant, amb el 95% del raïm veremat (a l’espera només que acabin els cellers de la zona nord), finalitza amb unes xifres que, si bé són més baixes de l’habitual, han estat molt més satisfactòries del que es podia preveure a principis d’estiu.

Així, malgrat la reducció de la producció final, que estarà lleugerament per sobre dels 5,5 milions de quilos, el raïm que ha entrat als cellers presenta un bon nivell sanitari, tot i els agreujants provocats pel míldiu. Els 5,5 quilos veremats suposen una reducció de la producció del 15% respecte a la verema de l’any 2019, i un 25% respecte a la mitjana de la DO Montsant al llarg dels darrers anys. Això, en una verema que ha estat la més curta en la història de la DO.

Causes de la reducció de la producció

Pel que fa a la vinya, la meteorologia d’aquest 2020 ha condicionat plenament el seu estat. En contraposició a la intensa sequera viscuda l’any passat, enguany ha estat tot el contrari, amb registres de precipitació que tripliquen els de 2019. Aquesta intensificació de les pluges, especialment durant els mesos de primavera (sense oblidar el temporal Glòria, que va afectar intensament la comarca al mes de gener) ha estat la responsable de la presència de plagues, i especialment del míldiu, amb incidència variant però present a totes les zones que conformen la DO.

El míldiu ha estat el principal causant de la reducció de la producció en aquesta verema.

Dades per varietats

Atenent a la collita per varietats, amb el 95% de la verema entrada, les varietats negres representen el 85% de la collita davant del 15% de varietats blanques, que experimenten una lleugera pujada respecte a anys anteriors.

Dins de les varietats negres, les tradicionals garnatxes i carinyenes representen el 65% del total, amb més de 3 milions de quilos. La garnatxa negra continua sent la varietat majoritària, amb gairebé 2 milions de quilos, i un 34% del total de quilos veremats. En el cas de la carinyena, el percentatge de quilos respecte al total de la verema és d’un 21%.

Controls de producció

Un any més, la verema s’ha registrat i controlat per una única parcel·la vitícola, facilitant l’obtenció de dades més reals i al dia.

Enguany, a més, s’han incrementat els aforaments a les finques per validar els rendiments de la vinya, i s’han intensificat les inspeccions a cellers tant durant la campanya com en la seva finalització, tancant el registre de pesades en el mateix moment en què el celler donava per finalitzada la verema i s’havia validat per part de l’oficina tècnica de la DO.

L’objectiu final d’aquest increment dels controls s’ajusta a la voluntat de la DO Montsant de continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi.

Paraules clau:

Notícies relacionades