Back to top

Les Barraques de Reus pengen d'un fil

La Coordinadora que les organitza no té junta, la regidoria de Joventut ha anul·lat el Reussona i la de Salut imposa restriccions severes per vendre menjar al Parc de la Festa. A tres mesos de l'esdeveniment no hi ha dates concretades ni grups contractats.
Barraques de Reus

Imatge: Coordinadora de Barraques de Reus

Les Barraques de Reus perillen. Després d'anys de trampejar amb les dificultats organitzatives i de topar-se amb mil i un esculls, enguany podrien deixar de fer-se per primer cop des de fa més de 20 anys.

És el que alerten alguns dels integrants del teixit associatiu que les conforma i que són, al cap i a la fi, qui les impulsa, amb el suport econòmic i logístic de l'Ajuntament de Reus. 

Adéu al Reussona

reussona
Imatge: Coordinadora de Barraques de Reus

Són diversos els motius que estan conduint cap a aquest escenari. El primer de tots és la decisió de la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Reus de deixar de celebrar el Reussona. Un concurs de música per a petits grups emergents del territori que omplien l'escenari de Barraques durant una nit. 

El fet que es deixi de celebrar aquest festival obliga a l'organització (Coordinadora de Barraques i Ajuntament) a buscar contingut musical per a una de les nits de les Barraques. Un extrem complicat de solucionar perquè obligaria a incrementar el pressupost. Per contra, si s'eliminés un dia de les Barraques d'enguany, les entitats perdrien diners fins al punt que, en alguns casos, no els sortiria rendible. 

El desgavell per les dates

barraques
Imatge: Coordinadora de Barraques de Reus

Un altre dels problemes sobre la taula és el calendari. Un dels handicaps de Barraques és la coincidència amb les festes de Sant Joan a Valls, que darrerament s'han cruspit el mercat musical al territori. Conscients d'aquesta competència, l'Ajuntament i algunes entitats han plantejat que l'edició d'enguany es faci el cap de setmana abans de la revetlla de Sant Joan. És a dir, els dies 18, 19 i 20 de juny: dijous, divendres i dissabte.

Per contra, alguns dels representants de la Coordinadora consideren que dijous és una molt mala data per arrancar una festa d'aquestes característiques, tenint en compte que l'endemà és laborable, i busquen implicar la revetlla de Sant Joan en el traçat de les dates. Proposen els dies 19, 20, 21 i 23 de juny. Un dia més de Barraques amb un dia al mig de descans. Una fórmula que ja s'ha provat i que segons fonts municipals no ha funcionat. 

L'enèsim inconvenient administratiu

barraques
Imatge: Coordinadora de Barraques de Reus

I per si no n'hi hagués poc amb tot això, les darreres decisions al voltant de la manipulació d'aliments també posen una llosa sobre Barraques. La regidora de Salut fa temps que ha intensificat els controls al voltant de la venda d'aliments a la ciutat. Un cas va ser el del Mercat Medieval del passat mes de setembre al barri Monestirs i, un de més recent, el de les colles de Carnaval a l'Expoprofit, obligades a que almenys dos membres del grup haguessin cursat una formació en manipulació d'aliments

Doncs bé, ara la regidoria ha decidit limitar la venta de menjar a les Barraques. Segons han explicat diverses entitats a Canal Reus, se'ls prohibeix vendre conjuntament aliments i begudes. I aquells que vulguin vendre aliments, han de tenir, més enllà del curs de manipulació d'aliments, unes condicions higièniques concretes, com un aïllant del terra de sorra del Parc de la Festa. 

Algunes entitats asseguren que es treballa per fer una barraca comuna on poder vendre el menjar. Una de les fonts de finançament de les Barraques i de les entitats que hi participen. En l'hipotètic cas que no s'articulés una solució, asseguren també que no veuen com guanyar-hi diners i per tant deix de tenir sentit de participar-hi. 

Tres mesos i moltes decisions a prendre

barraques
Imatge: Coordinadora de Barraques de Reus

Dilluns està previst que es reuneixi la Coordinadora de les Barraques per abordar la situació. Sobre la taula totes aquestes qüestions i diverses més. Entre elles confeccionar una nova junta que pugui liderar el projecte per aquest any i prendre les decisions oportunes. Hi ha entitats disposades a posar-se al capdavant però només ho faran si hi ha una voluntat ferma de les participants en col·laborar i treballar instensament. 

D'altra banda tenen previst també acordar un posicionament definitiu al voltant de les dates i el calendari. Si accepten la proposta dels tres dies conjuntament durant el cap de setmana anterior a Sant Joan o si busquen mantenir la revetlla en plenes Barraques tot i el cost que suposa mantenir una nit tancat el Parc de la Festa amb tota la logística a punt per a l'endemà. 

Més enllà, cal també abordar el cartell. A hores d'ara, tot i que s'ha parlat amb alguns grups de música, cap està signat. A només tres mesos i mig de les Barraques de la Festa Major i amb Sant Joan a tocar, moltes formacions tenen ja el calendari d'aquelles dates absolutament atapeït. Trobar un bon cartell es complica cada setmana que passa. 

Paraules clau:

Notícies relacionades