Back to top

Mont-roig del Camp, un dels municipis de l'operació "Masías" de la Guàrdia Civil

El gruix de les detencions contra el tràfic de marihuana ha tingut lloc a Castelló, on s'han intervingut 10.676 plantes i 69 kg de cabdells. S'estima que el valor de la marihuana amb què hauria traficat l'organització podria ascendir a un valor d'1.000.000 €

La Guàrdia Civil, en l'anomenada operació Masías, ha desarticulat una organització criminal de Castelló i ha detingut 31 persones com a presumptes autores dels delictes d'organització criminal, contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. S'han realitzat 17 detencions a Castelló, nou a la demarcació de Tarragona (a Ulldecona i a Mont-roig del Camp), dues a València, dues a Navarra i una a Barcelona.

Els agents han realitzat 21 registres domiciliaris, 15 a Castelló, cinc a Tarragona i un de València, on es van trobar 10.676 plantes i 69 kg de cabdells marihuana. Així mateix, s'hi han intervingut més de 5.000 €, una pistola, documentació d'interès, vehicles d'alta gamma i dispositius electrònics i d'emmagatzematge massiu.

Es calcula que, només en el període investigat, la marihuana amb què hauria traficat l'organització podria ascendir a un valor d'1.000.000 €. A més, s'estima que el valor defraudat de subministrament elèctric pujaria a 750.000 €.

La investigació va començar l'any 2022 quan van detectar que un grup d'albanesos seria sospitós d'estar conformant una xarxa criminal a Castelló.

Els agents van comprovar que cap dels albanesos exercia cap activitat laboral i que l'organització comptava amb l'ajuda d'un agent immobiliari, d'origen espanyol, que ajudava el grup en la logística immobiliària. Més tard, va començar a manipular comptadors de llum per defraudar fluid elèctric i així convertir-los en instal·lacions idònies per al cultiu il·lícit de marihuana.

Un grup criminal amb més de 31 integrants

Els investigadors van identificar més de 31 persones integrants de l'organització criminal que, sota la direcció d'una parella albanesa, desenvolupaven funcions de manera organitzada i jerarquitzada en diferents tasques com ara aconseguidors, intermediaris, instal·ladors, gestors i cuidadors de les plantacions.

Els membres realitzaven la instal·lació i iniciaven el cultiu de marihuana. Involucraven nous integrants amb la finalitat de vigilar i custodiar les plantacions, en possibles condicions abusives i d'explotació, mantenint les portes i finestres tancades, moltes vegades sense poder sortir a l'exterior, depenent de terceres persones per alimentar-les, en un espai interior summament reduït i envoltat de plantes de marihuana.

La investigació segueix oberta

La investigació policial ha permès fins ara aportar a les autoritats judicials nombrosos indicis i evidències sobre la possible comissió dels delictes d'organització criminal, contra la salut pública (tràfic de drogues) i defraudació de fluid elèctric resultant altament complexa la seva obtenció caràcter endogàmic de l'organització criminal, del dinamisme en el canvi de residència dels seus integrants i de l'ocultació dels llocs destinats a la plantació, a més de les mesures de contravigilància adoptades per evitar que les activitats fossin detectades.

La investigació, que ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció núm. 6 de Castelló, continua oberta i no es descarten noves detencions.

Paraules clau:

Notícies relacionades