Back to top

Es possible parar les obres al Vedat del Pany?

L'associació ecologista GEPEC-EdC ha presentat una denúncia per unes presumptes irregularitats en la modificació de l'autorització de la central eòlica.

L'associació GEPEC-EdC  ha presentat una denúncia a la fiscalia de Medi Ambient per irregularitats en la vigència en alguns tràmits administratius de l'autorització  del parc eòlic de Lo Vedat del Pany. Concretament es tracta de l'autorització administrativa i la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA), obligatòria en aquests tipus de projectes. L'entitat considera que aquests dos documents estan caducats donat que la seva adjudicació és del 2009 i 2012 respectivament i tenen una vigència de 5 anys.

Per altra banda, els ecologistes també denúncien que l'any 2019 es va atorgar a l'empresa constructora una renovació de l'autorització administrativa però que en tot cas, aquest es va fer sense la DIA en vigor. Per aquest motiu denuncien a l'anterior responsable de la Direcció General d'Energies i Mines per un presumpte delicte de prevaricació.

En aquest sentit, Joan Ramon Mendo, tècnic mediambiental de GEPEC-EdC, explica que "entre 2009 i 2019 passen 10 anys amb el projecte completament abandonat. El director General no pot renovar una autorització administrativa que havia caducat feia anys".

activistes manifestant-se a les obres de Lo Vedat del Pany
imatge dels activistes manifestant-se a les obres de Lo Vedat del pany

Hi existeix flora protegida a la zona

De fet, l'informe de la Declaració d'Impacte Ambiental elaborat l'any 2008 considerava que el projecte de Lo Vedat del Pany tenia un impacte ambiental sever però es va aprovar amb algunes modificacions, sobretot a l'entorn de l'Ermita de Puigcerver. Des de GEPEC també denuncien que en aquest entorn hi viu una espècie vegetal molt rara a Catalunya catalogada amb el Decret de Flora Amenaçada i la zona acull un dels alzinars més ben conservats del territori.

 

En aquest sentit, Xavi Jiménez, president de GEPEC-EdC, assegura que "el decret de flora amenaçada de Catalunya diu que està estrictament proteguida i que no se la pot afectat. A més que el seu habitat està estrictament preservat i no pot tenir cap tipus d'afectació". Afegeix que es possible que "actualment la Declaració d'Imapcte Ambiental seria negativa perquè hi ha aquesta població de flora".

Paraules clau:

Notícies relacionades