Back to top

Reobre, després de tres anys, el castell d'Escornalbou

El Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou ja està obert al públic, després d'unes obres de restauració i millora de la infraestructura que han tingut una durada de tres anys. En total, fins ara s'han invertit prop de 6 milions d'euros que s'han destinat a la recuperació de l'entorn natural i a la restauració del monument.

El projecte 'Escornalbou reneix' es va iniciar, ara fa sis anys, amb l'objectiu d'impulsar el castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou i convertir-lo en un pol d'atracció turística. Fins ara, s'han invertit 5,7 milions d'euros en unes intervencions que han tingut diverses fases.
 
En primer lloc, els treballs es van centrar en la recuperació de l’entorn natural amb l’abastament d’aigua potable, la consolidació del mur del camí dels frares i de la font del sarraí i el tractament d’aigües residuals amb la instal·lació d’una depuradora, entre altres.
 
En la segona fase, dedicada a la restauració del monument, s’ha treballat en la coberta de l'Església i en la consolidació estructural i restauració dels murs i la volta sota la coberta de l’església. Pel que fa al conjunt patrimonial, s’ha dut a terme la consolidació estructural de diverses de les seves parts, la millora de l’accessibilitat i la creació d’una oficina de gestió. També s’ha actuat a l’exterior de l’equipament.

La darrera fase del projecte global de restauració incidirà en la millora de la museografia i en altres serveis turístics complementaris. Està previst que aquesta inclogui punts com la recerca històrica, la restauració del mobiliari i l’habilitació d’un restaurant.

Escornalbou es torna a omplir de visitants en el primer cap de setmana de reobertura

El castell-monestir de Sant Miquel d'Escornalbou s'ha tornat a omplir de visitants que han volgut conèixer de primera mà la seva història i la vida del seu principal inquilí, el diplomàtic i egiptòleg Eduard Tord. Entre els visitants, molts procedents de la pròpia Baronia d'Escornalbou, hi havia interès en conèixer més a fons la història de la residència burgesa construïda a principis del segle XX sota les ordres del polifacètic Eduard Toda, com també les millores fetes a l'estructura i a l'entorn que han de convertir la construcció en un pol d'atracció turística pels pobles de la zona.

La reobertura ha coincidit amb la celebració de la Santa Teca, un esdeveniment que s'ha allargat tot el cap de setmana i que fusiona tant actes culturals, amb concerts i muntatges poètics com a protagonistes, com degustacions gastronòmiques de proximitat. En definitiva, una fira per gaudir de música i literatura en un entorn natural espectacular. 

 El degoteig de visitants ha estat constant, i els que arribaven a mitja tarda s'han trobat que l'aforament de les visites al monument patrimonial ja estava complet.
 

Paraules clau:

Notícies relacionades