Back to top

Reus recordarà les víctimes de l'Holocaust

Amb motiu del Dia Internacional en Record de les Víctimes de l'Holocaust Reus organitza un acte de record al jardí de rosers de la plaça de la Llibertat

El dissabte dia 27 de gener es commemora el Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust. Aquesta data coincideix amb l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945.

L’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Bon Govern, Transparència i Participació, organitza un acte en memòria de les víctimes de l’Holocaust, tot recordant especialment els deportats reusencs als camps nazis.

L’acte se celebrarà dissabte 27 de gener a les 12:30 h del migdia en un espai d’especial simbolisme, el jardí de rosers (prop de l’entrada al pàrquing de la plaça Llibertat, davant de la plaça Pintor Fortuny), espai molt proper al lloc on un gran nombre de persones van ser assassinades per un dels bombardejos feixistes més greus que la ciutat va patir durant la Guerra Civil (21 de gener de 1938). Precisament en aquest espai, l’any 2023 s’hi va inaugurar una estela commemorativa dedicada a la memòria de totes les persones de la ciutat compromeses amb la defensa de la llibertat, la justícia i els valors democràtics.

Holocaust

A l’acte s’hi preveu l’assistència de regidors i regidores del Consistori i la participació de l’entitat Cultura i Solidaritat (associació que ha tingut un paper fonamental en el treball pel reconeixement i la recuperació de la memòria dels deportats reusencs), a més de dos joves estudiants de secundària de la ciutat que seran els encarregats de llegir els noms dels deportats reusencs identificats fins al moment. També es comptarà amb la presència de familiars dels deportats i hi és convidada tota la ciutadania.

Recuperació de la memòria dels deportats reusencs als camps nazis

Des de la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, a través de l’Arxiu Municipal, es continua treballant en el projecte de recuperació de la memòria de les persones de Reus que van ser deportades als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial. L’historiador reusenc Joan Navais, juntament amb l’Arxiu, avancen en la recerca de les trajectòries vitals d’aquests reusencs, tant a través de fonts escrites com orals. Les dades s’actualitzen a mesura que s’obtenen noves informacions. Fins al moment s’han identificat 35 reusencs.

Projecte Stolpersteine

stolpersteine

Amb la voluntat de recordar els deportats reusencs i fer justícia a la seva memòria, l’Ajuntament de Reus va acordar adherir-se al projecte Stolpersteine, iniciativa impulsada pel Departament de Justícia, Drets i Memòria a través de Memorial Democràtic i, a la ciutat de Reus, projecte liderat per l’Arxiu Municipal.

Les "Stolpersteine" són llambordes quadrades on es graven les dades de les persones empresonades i deportades, tant de les que van morir als camps com de les que foren alliberades. Se solen col·locar davant l'últim domicili conegut del deportat recordant que aquesta persona tenia un vincle amb la ciutat, amb el barri, amb els veïns... Cada llamborda és única i es fa a mà de manera especial, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

L’any 2023 es van instal·lar 12 llambordes, col·locades davant del domicili on visqueren aquestes persones. Aquest any 2024 se’n preveuen col·locar 10 més i la resta, es col·locaran l’any 2025.

Paraules clau:

Notícies relacionades