Back to top

Per Sant Blai, blaiets

Fa setmanes que els forns treballen intensament per elaborar els dolços típics de Sant Blai, els blaiets, la tradicional galeta del Baix Camp que diuen que cura el mal de gola.

Mantega, sucre, farina, ous, llevat, ratlladura de llimona i una mica d'ametlla... Amb la suma de tots aquests ingredients i un toc de forn, aconseguim la galeta estrella d'aquesta època de l'any, el blaiet. Un dolç típic del Baix Camp que, tal com indiquen algunes creences populars, cura el mal de gola. Tot i que aquesta part més catòlica de la tradició ja no està tan present, el cert és que la demanda de blaiets es manté des de fa molts anys.

És tanta la tradició, que aquesta temporada cada vegada s'allarga més. Molts forns de la ciutat van començar amb la seva elaboració just passat reis i els continuaran fent fins a Pasqua. En el cas de la Confiteria Padreny, enguany ja han fet 250 kg de massa, el que es tradueix en aproximadament 12.500 blaiets. Un dolç que també ha vist incrementat el seu preu, per culpa de la inflació.

Tot i que el blaiet tradicional és el que més triomfa, molts forns s'han adaptat a la demanda i també els venen amb xocolata. A més, encara que a Reus són molt exitosos i tradicionals, no és l'únic municipi de la comarca on són populars. També en venen a Riudoms, Mont-roig o a l'Aleixar que, amb Sant Blai com a patró, esmorzen i berenen aquesta galeta típica.

Paraules clau:

Notícies relacionades