Back to top

Una residència privada i buida podria acollir usuaris i plantilla de l'ICASS

El Govern català estaria en negociacions amb l'empresa per establir la viabilitat i els requisits d'aquesta operació.

La Generalitat de Catalunya ha presentat aquest dilluns, gairebé un mes després d'anunciar-ho, l'informe que constata, que la residència de l'ICASS no es troba en condicions per continuar exercint les seves funcions de residència per a gent gran.

Un informe on es destaca les obres prioritàries que s'haurien de dur a terme, que impliquen solucionar problemes de legionel·losi i mancances en àmbits com el risc d'incendis i estructurals, i on es deixa clar que aquestes obres són incompatibles amb la presència d'usuaris a l'equipament.

Una residència buida i privada

Així doncs, des del Departament de Drets Socials es contemplen diverses opcions a partir d'ara. La que més pes té fins al moment, perquè permetria traslladar a tots els residents i treballadors conjuntament, és la d'una residència nova i que està tancada i que està ubicada a la zona de Bellissens, concretament a l'Avinguda Josep Pla. Segons ha pogut saber Canal Reus, aquest edifici pertany al grup francès ORPEA, que el va construir per ubicar-hi una residència privada, i per problemes de solvència buscaria vendre-la. Es tracta d'un equipament de cinc plantes, de les quals els residents n'ocuparien tres.

L'únic problema és que la Generalitat voldria aquest espai de manera provisional, perquè aquest centre no compliria els requisits per aplicar el model de residència pública que Drets Socials està implantant, i per tant es trobarien en fase de negociacions amb l'empresa. Es desconeix si, en el cas d'un possible trasllat, es podrien ocupar les dues plantes restants amb més usuaris i si ho faria la Generalitat o l'empresa privada.

Una altra opció que hi ha damunt la taula és el trasllat a la residència pública de la Mercè de Tarragona, a unes habitacions que estan per estrenar, i a la residència municipal Horts de Miró de Reus. Entre ambdós equipaments, cabrien el 90% dels residents i la resta s'ubicarien en places públiques d'altres residències del territori. La Generalitat assenyala que ja té constància que hi ha famílies que acceptarien un trasllat individual, però, fonts de la plantilla i usuaris de la residència consultades per aquest mitjà, apunten que són decisions preses davant l'amenaça d'un tancament sense alternativa.

Una última opció, com els vam avançar des de Canal Reus, passaria per l'Antic Hospital Sant Joan. El consistori reusenc va oferir aquest equipament amb l'únic requisit que s'haurien de rehabilitar les antigues habitacions del centre sanitari perquè acollissin els dormitoris dels usuaris. Una opció que des de la Generalitat s'ha descartat per la complexitat de les obres d'adaptació necessàries.

Paraules clau:

Notícies relacionades