Back to top

Tres anys del tancament del Centre Catòlic

L'Arquebisbat va clausurar l'edifici el març del 2021 i, després de tres anys de negociacions, la reforma estaria encarrilada

El març del 2021, l'Arquebisbat de Tarragona va anunciar que tancava l'antic Centre Catòlic, popularment conegut com el Bravium, per deficiències estructurals greus. Van presentar un informe arquitectònic que evidenciava riscos greus si es continuava fent servir, segons apuntaven. L'entitat cultural Bravium va haver-se de traslladar, i va emprendre el que qualifiquen d'exili al carrer de Sant Llorenç.

Un soci de l'entitat els ha cedit un local en desús al costat de l'Orfeó Reusenc, amb qui s'han associat per mantenir la programació que feien al carrer de la Presó. L'Ajuntament ha reafirmat el compromís que l'entitat teatral faci ús preferent del Centre Catòlic quan s'hagi reformat, però no s'ha concretat de quina manera ni amb quins criteris o requisits. Per altra banda, arribar a licitar la redacció de la reforma tampoc ha sigut un camí plàcid.

L'Ajuntament va arribar a un acord

Després que l'Església tanqués l'edifici, l'Ajuntament va obrir negociacions per implicar-s'hi a canvi de convertir l'espai en un equipament municipal. La tardor del 2022 es va fer públic un acord, que van escenificar el consistori, la Prioral i la Diputació de Tarragona. La previsió era que l'Arquebisbat cedís l'edifici a l'Ajuntament a canvi que aquest n'assumís les obres amb cert ajut de la Diputació.

Després de l'anunci, la institució eclesiàstica hi va posar pegues, i va plantejar noves exigències. L'escull principal va ser la pretensió de tenir dret de censura sobre l'activitat que hi hagués a l'espai. El govern, encapçalat aleshores per Carles Pellicer va trencar les negociacions i, finalment, l'Arquebisbat va cedir.

El juliol del 2023, la Santa seu validava el conveni definitiu, i a l'octubre es feia el lliurament simbòlic de les claus. Ara comencen 50 anys de cessió de l'ús de l'immoble a canvi que l'administració l'arregli i l'Església hi mantingui un espai. La previsió és que tot plegat rondi els tres milions d'euros de pressupost. Si bé la Diputació havia d'assumir, inicialment, vora un 15% del cost, aquest compromís no s'ha reafirmat, tot i que des de Reus es dona per fet que la institució mantindrà la implicació.

Paraules clau:

Notícies relacionades