Back to top

El 80% d'infectats pel virus del Nil són assimptomàtics

Una setmana després que es fes públic que dues persones es troben ingressades a l'Hospital Sant Joan de Reus, parlem amb el periodista Josep Corbella per resoldre les principals qüestions al voltant d'aquest virus que ha arribat per quedar-se

La setmana passada es paralitzava un plenari municipal a l'Ajuntament i es convocava d'urgència una roda de premsa per comunicar que dues persones havien estat infectades pel virus del Nil Occidental. Una malaltia desconeguda a casa nostra. El fet que les màximes autoritats de la ciutat aturessin la seva agenda per fer una comunicació pública va generar alarma, per bé que l'alcalde Carles Pellicer es va esforçar a reiterar que el que calia era "alerta". Des d'aleshores Canal Reus s'ha posat en contacte amb l'Hospital, amb el departament de Salut i també amb la Universitat per esclarir què és el virus del Nil i què significa que ha arribat per quedar-se. 

Ningú de l'àmbit acadèmic o científic de les comarques de Tarragona ha volgut atendre la crida de Canal Reus amb l'objectiu de dotar d'eines i informació la ciutadania. Aquest dijous, el periodista Josep Corbella ha publicat a La Vanguardia un article on resol els principals dubtes al voltant del virus del Nil Occidental. I aquest divendres ha atès els micròfons de Canal Reus. 

Desenes de persones podrien haver-se infectat sense ser-ne conscients

Corbella explica que el virus del Nil Occidental no afecta a tothom per igual i que les persones immunodeprimides o que han tingut malalties prèvies poden desenvolupar complicacions. Ara bé, el 80% dels casos són asimptomàtics, el que deixa clar que, si hi ha dues persones ingressades al Sant Joan, el nombre de contagis pot ser molt més elevat. 

Segons diu el periodista de La Vanguardia, el virus s'ha estès per Catalunya però no arreu. De moment s'estima que podria trobar-se al Baix Camp, a l'Alt Camp i també possiblement a la Conca de Barberà. Sigui com sigui, Corbella deixa clar que aquest hivern hi haurà una caiguda de la potencial transmissió del virus perquè el fred redueix l'activitat dels mosquits. 

També explica Corbella que no tots els mosquits transmeten el virus -només ho fan els de la variant cúlex- i que el mosquit no transmet la malaltia picant als humans infectats, sinó que cal que hi intervingui un ocell o bé un cavall. Entre humans la malaltia tampoc es transmet. Sí que es pot transmetre a través de la sang i per això s'està controlant detingudament totes les donacions de sang que es fan a la zona. 

Paraules clau:

Notícies relacionades