Back to top

Denuncien la construcció d'una nova planta d'asfalt al Baix Camp

Un grup de veïns de Vilanova d'Escornalbou, Colldejou i Mont-roig del Camp fa mesos que s'estan organitzant en contra d'aquesta nova construcció ubicada en una de les pedreres de la zona.

El color verd i terrós de les muntanyes és el que, a priori, predomina entre els municipis de Vilanova d'Escornalbou, Colldejou i Mont-roig del Camp.

No osbtant això, si ho mirem a vista d'ocell, la realitat és una altra. Des de fa dècades, el gris de les 5 pedreres que envolten aquests municipis del Baix Camp ha esdevingut un més en la seva fisonomia. Una situació que els veïns de la zona denuncien des de fa anys.

"No és compatible aquesta activitat amb un paisatge idíl·lic i amb un patrimoni natural i cultural com el nostre", denuncien des de la plataforma veïnal Prou Extractives a Vilanova d'Escornalbou (PEVE).

Un dels afectats i membre de la plataforma, Jordi Benavent, explica a Canal Reus que fa 30 anys, a Vilanova d'Escornalbou, es gaudia d'un silencia absolut i envejable. Per contra, i segons assegura, "ara és un constant de vehicles, camions i soroll".

Un total de 5 pedreres i 1 planta d'asfalt 

Una situació a la qual ara caldria sumar la construcció d'una nova planta d'asfalt. Els veïns fa més d'un any que en tenen constància i ja ho han denunciat per activa i per passiva.

"Ens hem de remuntar al 2020, quan la implantació d'una nova planta d'asfalt va passar pel plenari municipal de l'Ajuntament de Vilanova d'Escornalbou", assegura el president de la plataforma veïnal Prou Extractives a Vilanova d'Escornalbou (PEVE), Toni Huerta.

Ara bé, els veïns no en van saber res fins al 2021, un any després. A partir d'aquí, es van començar a mobilitzar amb la voluntat de frenar l'execució de la planta d'asfalt, així com limitar les pedreres de la zona.

"Arribarem en un punt, en què no es podrà viure aquí"

"Es vol donar autorització mediambiental a una empresa sense tindre en compte les emissions de gasos contaminants a la zona, que amb les fortes ventades provocaran que tots aquests gasos cremats de betum arribin a les poblacions veïnes, amb les futures queixes i denúncies que aquesta situació provocarà, sense pensar en les afectacions de salut respiratòria que això comportarà", denuncien els veïns a través d'un comunicat. 

Tanmateix, els veïns denuncien que la planta d'asfalt es construeixi molt a prop de l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca, la qual serà declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

Paraules clau:

Notícies relacionades