Back to top

El GEPEC vol derogar el Pla Hidrològic de l'Ebre per salvar el Siurana

L'entitat ecologista assegura que el nou pla, el qual marcarà els cabals de més de 600 rius de la conca de l'Ebre i entre ells el Siurana, no estableix el cabal ecològic necessari per la supervivència del riu.

L'entitat ecologista GEPEC recorda que el riu Siurana es troba pendent del nou Pla Hidrològic de l'Ebre. De fet, ara mateix, el Pla es troba en període d'exposició pública, durant sis mesos. Un pla que determinarà, per primera vegada, el cabal ecològic mínim de totes les masses d'aigua supericials de la conca de l'Ebre. Així es passarà dels actuals 69 a 687.

A més a més, desde la Conferderació Hidrogràfica de l'Ebre reiteren que el pla tindrà en compte les conclusions de la Taula del Siurana. Un punt de trobada que, segons els ecologistes, no s'ha reactivat des de l'inici de la pandèmia.

En aquest sentit, el representant del GEPEC, Andreu Escolà, explica que "l'última Taula del Siurana que es va convocar va dur-se a terme just abans de la pandèmia, però des d'aleshores no s'ha tornat a convocar per falta de voluntat de l'ACA i del govern". A la vegada, lamenta "pressions des de la Comunitat de Regants, així com de diversos ajuntaments, entre ells el de Reus".

El riu Siurana al seu pas per Bellmunt del Priorat

"Els cabals es decidiran des de Madrid"

Des del GEPEC defensen la celebració de la Taula del Siurana. A la vegada, però,  afirmen estar preparant jurídicament la derogació del Pla Nacional Hidrològic de l'Ebre. "Des de la Generalitat no els interessa el Riu Siurana ni la biodiversitat. Agricultura defensa els parcs eòlics i estem francament preocupats", afegeix Escolà.

Per aquest motiu, sentencia que "el futur del Riu Siurana es decidirà des de Madrid. L'ACA és incapaç de prendre una decisió". També assegura que la Taula del Riu Siurana "no té un marc legal", motiu pel qual posen en dubte la seva capacitat, tot i que seguiran defensant que es dugui a terme.

Paraules clau:

Notícies relacionades