Back to top

Pas endavant per a la creació de la MAT

El Govern espanyol ha donat llum verda a la Declaració d'Impacte Mediambiental del projecte de la línia de Molta Alta Tensió que ha de travessar bona part del territori.

El Govern espanyol ha donat llum verda a la Declaració d'Impacte Mediambiental del projecte de la MAT, la línia de Molta Alta Tensió que ha travessar bona part  del territori. El projecte, que constaria de 270 quilòmetres de línia elèctrica per transportar l'energia renovable des de l'Aragó fins a Catalunya, ja va ser molt criticada en el seu moment per entitats ecologistes, ajuntaments, sindicats com Unió de Pagesos i per la societat en general. De fet, la Generalitat també s'hi ha posicionat en contra en diverses ocasions i el Senat va aprovar l'any 2021 una moció per instar al govern a paralitzar-lo.

És per això que els diferents agents detractors d'aquesta nova MAT tenen esperança que encara es pugui impedir, com per exemple l'associació ecologista GEPEC-EdC. El tècnic en defensa ambiental de l'entitat, Joaquim Estellé, explica que "aquest vistiplau mediambiental només és un pas endavant en la creació d'aquesta nova MAT", i que Forestalia, grup empresarial que està impulsant el macroprojecte, encara ha de rebre l'Autorització Administrativa de Construcció i l'Autorització administrativa prèvia per tal que el projecte tiri endavant.

Ara, les esperances estan en la Generalitat de Catalunya, que és l'administració que pot aturar aquest projecte. De fet, alguns municipis del territori afectats per aquest traçat ja s'estan mobilitzant. Antoni Abelló, alcalde de l'Aleixar, assegura que 's'han reunit amb els diferents alcaldes de la zona i han demanat cita per parlar amb la consellera'.

plànol línies MAT projectades a Catalunya

En el seu moment, aquesta línia MAT ja va mobilitzar part de la societat per impedir el projecte. Aquí va néixer La Vall Sostenible, una entitat que ràpidament es va organitzar per presentar al·legacions durant la fase d'informació pública del projecte. El president de l'entitat, Carlos Avilés, recorda que ja es va dificultar el procés d'al·legacions publicant el projecte al BOE durant el mes d'agost de 2021, aprofitant que les entitats, administracions i la societat en general està en període de vacances. Avilés també critica al Govern estatal d'haver donat l'aprovació mediambiental quan, assegura, que 'cap de les més de 500 al·legacions presentades en contra del projecte no han rebut resposta'.

Cal recordar que hi ha 2 línies més de Molta Alta Tensió projectades des de l'Aragó fins a Catalunya, a part de la Clúster Begues, i que cadascuna d'aquestes línies està fragmentada en diferents projectes més petits. Segons els agents que estan en contra del projecte, és així com Forestalia ha aconseguit l'autorització mediambiental.

Paraules clau:

Notícies relacionades