Back to top

Una de cada deu persones continua en ERTO a la demarcació

Segons la Memòria Econòmica de Tarragona 2020, més de 5.000 persones continuen afectades per un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació.

Catalunya ha estat una de les economies europees que s'han vist més afectada per la Covid-19. Així ho demostren dues de les dades més significatives per als economistes: el PIB i l'ocupació.

El PIB a la demarcació va caure en un 11,4% el 2020

Al llarg del 2020, el PIB català va registrar una caiguda històrica de l'11,5% i el nombre d'aturats va augmentar en més de 55.000 persones. Una fotografia molt semblant a la que s'ha viscut a la demarcació de Tarragona, on la crisi ha impactat menys que altres demarcacions, gràcies a la diversificació sectorial de l'economia. 

Així ho ha explicat Carme Paveda, directora de la Memòria Econòmica de Tarragona 2020. Un document on s'analitza quin ha estat l'impacte econòmic, empresarial i social de la Covid-19 al territori i que s'ha presentat telemàticament aquest dimecres, 21 de juliol, presidit pel president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just; el president de la Cambra de Valls, Josep Maria Rovira; el director general d'Innovació i Emprenedoria del Departament d'Empresa de la Generalitat, Lluís Juncà; la Delegada del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Teresa Pallarés; i el delegat dels SSTT d’Empresa i Treball a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs.

Consulta la Memòria Econòmica de Tarragona 2020

Pel que fa al PIB de la demarcació de Tarragona, aquest va caure en un 11,4%, degut sobretot a la importància del sector turístic internacional en l'economia tarragonina, que ha estat un dels sectors més afectats per les restriccions a la mobilitat.

Més de 5.000 persones continuen en ERTO

Pel que fa als ERTO, aquests han ajudat a frenar la que podria haver estata una caiguda en picat del nombre d'afiliacions a la Seguretat Social, que només ha disminuït en un 1,1%.

Ara bé, si parlem dels ERTO, i segons les dades recollires a la Memòria Econòmica, una de cada deu persones que durant la pandèmia es van veure afectades per un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació, continuen en ERTO. Això es tradueix en 5.145 persones. 

A banda dels ERTO, els avals concedits per l'ICO també han suposat una mesura important per a les empreses. Un total de 12.229 empreses de la demarcació s'han beneficiat d'aquests ICO, amb un import total avalat de 1.440 MEUR.

El nombre d'empreses creades a la demarcació ha disminuït en 1.749 

Malgrat tot, la pandèmia ha frenat la contrucció de noves empreses a la demarcació. Així doncs, entre el maig de 2019 i el maig de 2021 el nombre d'empreses a Tarragona ha disminuït en 1.749 empreses.

El sector turístic, un dels més castigats del 2020 

Moltes d'aquestes empreses s'acostumen a crear durant la temporada d'estiu. Un període de l'any que ha estat catastròfic per al sector turístic. De fet, el nombre de turistes allotjats als hotels de la Costa Daurada va disminuir un 73% respecte al 2019. Concretament, el nombre de turistes allotjats en hotels a la Costa Daurada va ser de només 714.000, el 27% dels que hi va haver el 2019 (2,66 milions).

Paraules clau:

Notícies relacionades