Back to top

El programa 'Comerços aprenents' segueix fomentant l'ús del català

Aquest projecte vol facilitar l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic del sector comercial

Primode Outlet, al carrer de les Galanes, i el Supermercat Mister Pan 4, al carrer del Camí de l’Aleixar, seran els primers establiments comercials que aquest 2024 participaran en el projecte “Comerços aprenents”, que té per objectiu facilitar al màxim l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic del sector comercial.

En el marc d’aquest projecte del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, s’imparteixen una sèrie de sessions presencials al lloc de treball de les persones que despatxen en establiments comercials i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral.

En aquestes sessions (5 de 30 minuts o 10 de 15 minuts) es treballen les competències lingüístiques orals i els continguts s’adapten a les necessitats comunicatives reals dels aprenents. A més, s’intenta sensibilitzar el comerciant que almenys saludi en català la clientela.

Que els clients també parlin en català

De fet, aquest innovador projecte vol incidir també en els clients, que si no deixen de parlar en català pel fet de detectar que el comerciant és d’origen estranger l’ajudaran sens dubte a veure el català com una llengua útil per al seu negoci.

El 2023, a Reus es van visitar 52 establiments, i 12 persones de 10 comerços van participar en el programa. A l’Hospitalet de l’Infant es van fer 12 visites en restaurants i 4 treballadors d’un dels establiments visitats van rebre aquesta breu formació en català.

Establiments participants

Entre els establiments participants hi ha des de barberies fins a basars passant per bars i botigues de roba: Maskepan Supermercado, al c. de la Mare Molas, 30; Catalunya 2 Supermercat Reus, a l’av. dels Països Catalans, 162; Condis Niloga, al c.del General Moragues, 70; Vinalium, al raval de Santa Anna, 16; Bar La Cantonada, al pg. de Misericòrdia, 14; Route 66 barber shop, a l’av. de Pere el Cerimoniós, 21; Bazar La Elegancia, a l’av. de Jaume I, 28; Basar Chollo Regalo II, a la Riera de Miró, 7; Suki Boutique, a l’av. de Pere el Cerimoniós, 23, de Reus, i Restaurant Le P'tit Normand, a la Via Augusta, 40, de l’Hospitalet de l’Infant.

“Comerços aprenents” és una iniciativa del Consorci per a la Normalització Lingüística per fomentar l'ús de la llengua catalana, es duu a terme en diferents localitats catalanes i és resultat de l'anàlisi dels estudis Ofercat, que demostren que els indicadors més baixos d'ús de la llengua catalana són els dels establiments comercials regentats per personal d'origen estranger.

Si alguna botiga té interès a participar-hi o algun consumidor vol proposar algun comerç aprenent, es poden adreçar a assessoramentreus@cpnl.cat.

Paraules clau:

Notícies relacionades