Back to top

Protesta a Tarragona per exigir polítiques energètiques més sostenibles

Els manifestants demanen una transició energètica descentralitzada i de proximitat. La protesta s'ha fet simultàniament a diversos municipis de Catalunya i l'Estat.

A Tarragona s'han mobilitzat un centenar de persones davant la subdelegació del Govern espanyol, sota el paraigua de 6 plataformes territorials contràries a la línia de molt alta tensió, la MAT, i a l'alta concentració de projectes d'energies renovables al Camp de Tarragona i al Penedès. Durant la concentració s'han pogut escoltar consignes com "No a la MAT, ningú l'ha demanat", o "Energia i aliment, produïm-les localment". Una mobilització que ha reclamat que la transició energètica s'impulsi des del territori i de forma equilibrada, i que en prenguin part el govern català i espanyol, per evitar que l'explotació acabi en mans d'empreses privades que, segons els manifestants, el que busquen és especular amb l'energia amb un model que atempta contra l'economia agrària i el valor paisatgístic del territori.

"La legislació ha de canviar"

Des de l'Associació de la Vall Sostenible, nascuda entre Maspujols, l'Aleixar i Vilaplana, i organitzadora de la protesta, expressen les contradiccions que hi ha en matèria d'energies renovables a partir d'una situació en què s'han trobat, com a comunitat energètica del territori: la seva intenció era col·locar plaques en unes pèrgoles que farien de sostre d'un pàrquing municipal ja existent de 2.000 metres quadrats, però la proposta els hi deneguen, perquè consideren que les columnes que hi haurien d'instal·lar malmeten el terreny. Paral·lelament, segons el president de la Vall Sostenible, Carlos Avilés, poden donar llicències a diverses hectàrees de terreny per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques. "La legislació ha de canviar", sentencia Avilés.

1a protesta simultània

La protesta, que ha tingut lloc simultàniament a una quinzena de municipis d'arreu de l'estat espanyol, ha volgut unificar la lluita comuna a favor d'un model energètic sostenible, descentralitzat i de proximitat.

Paraules clau:

Notícies relacionades